Njega je citirao i Džek Ma: Preminula legenda Japana u biznisu

Japanski proizvođač elektronike Kyocera Corp., saopštio je da je preminuo njihov osnivač Kazuo Inamori.

Inamori (90) preminuo je u svom domu u Kjotu 24. avgusta ujutro, navodi se u saopštenju Kyocere, koje prenosi agencija Reuters.

On je 1959. osnovao Kyocera-u, tada poznatu kao Kyoto Ceramic Co., sa početnim ulaganjem od 3 miliona jena (21.666,91 dolara). Konglomerat sada ima skoro 60.000 zaposlenih, koji proizvode niz proizvoda od elektronskih komponenti do kuhinjskih noževa.

Njegova filozofija „ameba menadžmenta“ propovedala je organski korporativni rast. Govorila je da kompanije treba da daju zaposlenima veću autonomiju i da dozvole da njihov uvid u promenljive potrebe tržišta vode poslovanje. Taj stil upravljanja doveo je do toga da Kyocera raste u više pravaca, dovodeći je do pionirskih tehnologija u energetskim poluprovodničkim uređajima, finoj keramici i solarnim ćelijama.

https://bonitet.com/sta-o-novcu-treba-da-naucimo-od-japanaca/

Lideri kompanija nisu tu da rade za akcionare, već da usrećuju zaposlene, rekao je Inamori Bloombergu u intervjuu 2015.

Plodan autor preko 30 knjiga

Kada je Inamori imao 77 godina, stupio je na čelo Japan Airlines Co. nakon što je vodeći avioprevoznik bankrotirao 2010. Nije imao iskustva u industriji, ali je sledeće godine vratio avio kompaniju na zdrave noge i ponovo je uvrstio na Tokijsku berzu 2012. Taj preokret uključivao je smanjenje otprilike jedne trećine radne snage kompanije, ili oko 16.000 ljudi.

Bio je i plodan autor. Napisao je preko 30 knjiga prodatih u preko 20 milona kopija. Najviše su čitane u Japanu i Kini, i bile popularne među preduzetnicima koji traže alternative kapitalističkim modelima Zapada, a suosnivač Alibaba Group Holding Ltd., Džek Ma, navodno je citirao Inamorijeve lekcije o motivisanju zaposlenih da rade više.

Inamori je bio počasni predsedavajući Kyocere i zaređeni budistički sveštenik.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde