Novi MMF aranžman. Mali: U fokusu – ekologija

Kako se i očekivalo, Odbor direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) odobrio je Srbiji novi program saradnje uz podršku Instrumenta za koordinaciju politike (Policy Coordination Instrument – PCI), a koji je, kao i prethodni, savetodavnog karaktera, bez korišćenje finansijskih sredstava i trajaće do kraja 2023. godine, saopštili su iz Ministarstva finansija i Narodne banke Srbije.

Odluku MMF o odobravanju novog aranžmana, guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković, kao i ministar finansija Siniša Mali, u odvojenim saopštenjima, ocenjuju kao “potvrdu kredibilne ekonomske politike koju vodi Srbija”.

„Novi program se nadovezuje na prethodni, koji je uspešno završen u januaru ove godine, i predstavlja nastavak saradnje kroz partnerski odnos koji Srbija ima s Međunarodnim monetarnom fondom. Program predstavlja i potvrdu da Srbija vodi uspešnu i kredibilnu ekonomsku politiku, koju prepoznaje i jedna od najznačajnijih međunarodnih finansijskih institucija”, izjavila je guvernerka Jorgovanka Tabaković.

Istu ocenu izražava i ministar finansija Siniša Mali, ističući da je aranžman savetodavnog karaktera, što kako kaže treba da “dovede do poboljšanja životnog standarda, konkurentnosti i rasta srpske privrede, još većeg broja stranih direktnih investicija“.

“Nama novac od te finansijske institucije ne treba, ali nam je potrebna saradnja. Osim ambicioznog plana strukturnih reformi, fokus će biti i na pružanju podrške privrednom oporavku, očuvanju makroekonomske i finansijske stabilnosti“, navodi on u saopštenju.

Ministar finansija je naglašavajući važnost održavanja makroekonomske i finansijske stabilnosti, rekao da će Srbija „u narednih 30 meseci posebno biti fokusirana na dodatne strukturne i institucionalne reforme, kako bi se osigurao jači i intenzivniji rast u srednjem roku, sa posebnim fokusom na ekologiju. Podrška privrednom oporavku i dalje je najvažniji prioritet naše ekonomske politike. Nastojaćemo da smanjimo fiskalne troškove i rizike i prema potrebama definišemo mere za vanredne situacije“, istakao je Siniša Mali.

Ministarstvo finansija navodi da je saradnja sa MMF-om usmerena i na reformu javnih preduzeća i Poreske uprave, te da će “posebna pažnja biti posvećena jačanju okvira upravljanja javnih investicija”. 

“Кada je u pitanju restruktuiranje javnih preduzeća, prvenstveni cilj je unapređenje efikasnosti i ograničavanje fiskalnih troškova i rizika“, naveo je Mali i dodao da je od ključnog značaja sprovođenje mera za suzbijanje sive ekonomije.

Kako se navodi u saopštenju NBS, cilj savetodavnog programa jeste podrška bržem privrednom oporavku Srbije od efekata pandemije, očuvanju makroekonomske i finansijske stabilnosti i sprovođenju ambicioznog plana strukturnih reformi radi podsticanja visokog, inkluzivnog i održivog rasta u srednjem roku.

To uključuje učvršćivanje okvira fiskalne politike, jačanje upravljanja državnim preduzećima, razvoj tržišta kapitala, dalje jačanje procesa dinarizacije, poboljšanje pružanja socijalne pomoći, kao i prelazak na zelenu ekonomiju.

„I u narednom periodu naši prioriteti ostaju isti – stabilnost i održiv i ubrzan privredni rast, uz dalji rast životnog standarda građana”, istakla je guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.

Aranžman je odobren na period od 30 meseci, a napredak dogovorenog ekonomskog programa pratiće se putem pet polugodišnjih razmatranja rezultata, na kojima će se ocenjivati njegovo sprovođenje.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde