Osiguranje i robotika: Ko je kriv ako je robot prevarant?

Roboti su svuda oko nas  pokrivaju sve više industrija. I pored svih prednosti i olakšica koje nam donose, tu su i rizici koje ne možemo zanemariti. Tu je posao za osiguravače da pronađu i ponude odgovarajuće polise

Veštačka inteligencija zahvata sve sfere društva, a razvoj robotike nametaće osiguravačima nove izazove. Prema nekim procenama, kako se navodi u tekstu koji je objavio Swiss Re, čak 30 odsto kompanija planira da ima stručnjaka za robotiku ili slično radno mesto u njihovom poslovanju.Više robota pokreće i nova pitanja odgovornosti za sektor osiguranja. Ključni primeri, kako navode, uključuju opštu komercijalnu odgovornost, odgovornost za proizvod, praksu zapošljavanja, odgovornost za tehnološke greške i propuste, naknadu za radnika, sajber pokrivenost, profesionalnu odgovornost i drugo. 

Šta je robot?

Pitanje je i kako definisati šta je robot i šta može da uradi, koje su mu funkcije, a u skladu sa tim i koje bi bilo predviđeno pokriće. Pravi izazov je, navodi se u analizi, i pitanje da li se uvođenje složene automatizovane funkcije može  smatrati robotima. Na primer, da li je složena industrijska mašina robot ‒ ili deo automatizovanog procesa? Od koristi može biti i uvođenje standarda i propisa u ovu oblast, koji mogu pomoći proizvođačima i poslodavcima u odbrani od nesreća izazvanih robotima. Takođe, od velike važnosti za osiguravače je i pitanje pravnog okvira, odnosno kako će sudovi da rešavaju takve slučajeve. Swiss Re navodi u jednoj objavi da 75 odsto  rukovodioca u osiguranju veruje da će AI bitno izmeniti ili u potpunosti transformisati ukupnu industriju osiguranja u naredne tri godine. Osiguravači se moraju zapitati da li žele da budu inovatori ili samo da slede promene i pokrivaju rizike.  Takođe, moraju obratiti pažnju na trenutno stanje tehnologije i promenu sudske prakse i propisa. Brži razvoj  robota nateraće osiguravače da budu pažljivi u procenama i prepoznavanju uticaja nove tehnologije. 

Kakve veze ima osiguranje sa robotima?

U blogu na portalu https://foundershield.com/, navodi se da iako roboti ne preuzimaju svet, kako mnogi naučno-fantastični trileri sugerišu, društvo sada zavisi od robotike više nego ikad ranije. Nekoliko industrija se takođe oslanja na upotrebu robotike, jer ove mašine pomažu u povećanju produktivnosti, smanjenju rizika za ljude i poboljšanju kvaliteta proizvoda.  Pre deceniju, paljenje kućnog svetla glasovnom aktivacijom bilo je nezamislivo kao i kupovina letećeg automobila. Samo je pitanje vremena kada će svaki pojedinac imati robota za obavljanje kućnih poslova. Upotreba robota se povećava i u kompanijama. Praćenje ovih promena izazov je za osiguravajuća društva. Pokreće se pitanje odgovornosti, ko je kriv ako robot postane prevarant ‒ proizvođač robota, vlasnik kuće ili kompanija? Neispravan rad ili nepravilno programirani robot može brzo naneti značajnu štetu i povredu ili usmrtiti ljude u proizvodnom okruženju. Podsećaju da je ideja o „smrti robotom“ postala stvarnost 1979. godine kada je tonu teška ruka jednog robota proizvodne linije slomila Roberta Vilijamsa. Njegovoj porodici je dosuđena odšteta od 10 miliona dolara, jer je sud zaključio da je njegova smrt rezultat neadekvatnih sigurnosnih mera.

Takođe, neophodno je, kažu stručnjaci, razmotriti rizike upotrebe robotike u domu. Roboti trenutno usisavaju pod, kontrolišu funkcije, pa čak i preuzimaju predmete za domaćinstvo. Iste štete i povrede kao u industrijskim okruženjima, mogu se dogoditi, doduše u manjem obimu, u kući. Ova oštećenja mogu značiti oštećeni pod, pokvareni nameštaj ili takođe strukturna oštećenja. Industrija osiguranja mora da prati neprestane promene i rizike koje donose. Industrija robotike, navodi taj portal, suočava se sa nekoliko značajnih rizika ‒ odgovornost, ljudska greška, kvar proizvoda, gubitak imovine, sajber sekjuriti. Kao rezultat, osiguravači transformišu svoj način rada kako bi nadoknadili brzi napredak i neistraženo područje robotike. Sajber sigurnost bi trebalo da uzme u obzir i brojne ranjivosti tokom programiranja određenih mašina. Dakle, sajber osiguranje mora ići u korak sa tehnološkim napretkom, koji ponekad može biti izazov.

Kao što je pomenuto, druga  briga je profesionalna odgovornost. Robotske kompanije se u velikoj meri oslanjaju na osiguranje imovine kako bi obezbedile pokriće za štete na materijalnoj imovini (tj. vrhunska oprema, kancelarijski prostor itd.). To znači nadoknadu štete kompanijama koje se suočavaju sa oštećenjem ili uništavanjem nekretnina.Takođe, osiguranici ispituju ljudski aspekt upotrebe robotike. Na primer, za razliku od ljudi, roboti se ne umaraju, nemaju loše dane na poslu niti se bore sa svojim emocijama. Mnogi razlozi zbog kojih se nesreće događaju u kući su zbog ljudske prirode. Robot neće zaboraviti da isključi šporet ili zaustavi proizvodnu liniju. U teoriji, roboti bi trebalo da pruže veću stabilnost funkcijama domaćinstva.  Navodi se i da roboti nisu jeftini i da je cena zamene delova i njihovog reprogramiranja ili popravke nešto što obveznici moraju uzeti u obzir. 

_______________________________________

Kako novi rizici utiču na cene?

U svetu osiguranja rizici utiču na cene više nego na većinu drugih. Tu je još nekoliko faktora koji mogu uticati na premijske troškove ‒ vrsta pokrivenosti, industrija, istorija potraživanja, upravljanje rizikom, strukturno podešavanje, geografija… Na osiguravačima je da prate trendove i svoju ponudu prilagode potrebama tržišta na kome sve veći prostor zauzima veštačka inteligencija.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde