Ovo je loš menadžer i njegove 4 ’goruće’ navike

Loš menadžer i njegove loše navike mogu dotičnog veoma skupo da koštaju, a tek su preskupe za tim saradnika.

Menadžer koji u svom timu gaji i podržava poverenje i zajedništvo uz poštovanje pojedinačnih kapaciteta, donosi napredak celoj ekipi. U suprotnom, nepoverenje, neefikasnost i neuspesi u svakom smislu jesu cena koja mora da se plati. Izuzetno skupo.

Naravno, loše postupke i navike lideri ne pokazuju istog dana pošto stupe na poziciju. One se razvijaju vremenom“, kaže Elizabet Lajl, ekspert za formiranje uspešnih timova.

Koje su to ’goruće’ 4 loše menadžerske navike?

Rešavanje umesto delegiranja

Kako napreduju u jednoj kompaniji, menadžeri su uglavnom nagrađeni jer su odlični u rešavanju problema. Zato, taj oblik ponašanja zadržavaju kroz dalju karijeru.

Ako se lider hvata za svaki problem i sam ga rešava, to znači da saradnici u timu neće napredovati, učiti i ’porasti’.

  • Menadžeri će se osloboditi ovakve navike tako što će naučiti da kažu Ne znam! i to ne znači da su slabi ili ranjivi već da su odgovorni. U ovom slučaju, tim će tražiti rešenje.
  • Drugi način da se oslobode ovakve loše navike, kako Lajl navodi, je da otvoreno izjave timu da više nisu neko ko rešava problem, već će biti neko ko procenjuje potencijalna rešenja pojedinaca iz tima.

Nepodržavanje loših vesti

Loše vesti su deo posla. Ako u timu vlada takva atmosfera da se loše vesti teško ili nikako ne govore ili se odlažu i stavljaju pod tepih, krivac je lider.

  • Elizabet Lajl preporučuje menadžerima sa ovakvom navikom da vežbaju da na lošu vest odreaguju ovako: Hvala što si mi rekao, jer imamo šansu sada da rešimo pre nego što se cela stvar pretvori u krizu.

„Mislite o sebi kao delu tima“, piše Lajl.

Izbegavanje složenih situacija

Kompleksne situacije traže mnogo razgovora, diplomatije, latentnih konflikata, a danas je toga sve više“, tvrdi Lajl. Istina je da se mnogo vremena gubi na izbegavanje suočavanja mišljenja i stavova.

  • Lajl savetuje da kao menadžer izdvojite vreme na kraju sastanaka i konstatujete da je cela stvar puna problema i pitate šta možete kao tim da uradite da smanjite rizike. Pitajte svoj tim: Gde su rupe? Šta će reći naši klijenti? Ovako ćete inicirati posmatranje ovako složene situacije iz drugih perspektiva.

Bez povratne informacije

Svako je iskusio važnost povratne informacije. Što je pre dobijate, bolje je. Svaki ekspert za timski rad, reći će da je jednako važno i kada tražite i dobijate povratne informacije. Lajl zato podseća sve menadžere da se navikavaju na povratne informacije i mišljenja saradnika već od prvih dana karijere. Tako će steći ugled nekoga ko rado prima sugestije i voli da čuje procene drugih.

  • Od svog tima tražite vrlo konkretno da vam iskreno govore šta misle o vašem radu, ali ne tako što ćete dogovarati sastanke u dve sedmice na kojima ćete razmenjivati mišljenja i procene. Lajl savetuje da ohrabrujete tim da iznose mišljenja iako se to od njih ne traži ili da slobodno počninju sastanke svojim procenama.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde