Painkiller: Nova serija o zločinu koji je odneo stotine hiljada života

Foto: Netflix

Nova Netflix-ova serija “Painkiller” (lek protiv bola) bavi se zločinom koji i dalje traje.

Kroz neke fiktivne likove, ali i neke stvarne, serija od šest epizoda daje instinit uvid u opioidnu krizu u SAD koja traje više od 20 godina, a koja i danas godišnje odnosi stotine hiljada života.

Na žalost, serija se bavi samo farmaceutskom kompanijom Purdue Pharma i vlasnicima porodicom Sakler. Ostale kompanije koje su odgovorne za ovu krizu nisu pomenute u seriji.

Purdue Pharma smatra se začetnikom opioidske krize, koji su svoj čuveni lek protiv bolova OxyContin, jakim marketingom, prodajnim timom, prevarama i sličnim, “ispod radara” uvukli na tržište lekova. Sastojci tog leka vrlo brzo stvaraju zavisnost kod korisnika, a posledice su tragične. U seriji ćete saznati koji su bili motivi porodice Sakler da napravi takav lek, kako se lek prodavao, kako su lekari imali učešća u “prodaji” leka i kako je Purdue Pharma zaobilazila zakon.

Na žalost, ovaj slučaj i dalje nema epilog, tj kazne za odgovorne. Nekoliko kompanija uključujući Johnson&Johnson, Walmart i slični, ali i distributeri ovog leka, kao i same apoteke, platili su kazne koje se mere milijardama dolara u vezi njihovog učešća u opioidnoj krizi. Ali ne i porodica Sakler. Bogatstvo porodice se danas procenjuje na 11 milijardi dolara, svi su i dalje na slobodi, a njihov sudski postupak ide od suda do suda.

Poslednja informacija je od prošle nedelje da je Vrhovni sud blokirao 6 milijardi dolara vrednu nagodbu i rešavanje tužbi protiv kompanije Purdue Pharma i vlasnika porodice Sakler.

Sud se saglasio da sasluša tvrdnju Ministarstva pravde da plan stečaja ovog proizvođača lekova nepropisno briše potencijalnu odgovornost prema dodatnim strankama zbog navodnog podsticanja krize zavisnosti od opijata.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde