Pljačkaški poslovni model za usamljena srca, ili ne?

Foto: Bonitet.com/Midjourney

Ključne tačke
 • Match Group je kompanija koja je vlasnik i aplikacija sa upoznavanje Tinder, Hinge, The League.
 • Biznis ovakvih aplikacija je dokazano uspešan, a to govore podaci o milionskom broju korisnika i broju pretplatnika.
 • Ovog meseca i mediji su prisutvovali suđenju u San Francisku gde se Match Group brani od optužbi da su pljačkaški poslovni model.

Dok medije posebno privlače suđenja koja se tiču digitalnih usluga i proizvoda i njihove manipulacije korisnicima i zakonima, svi koriste te iste usluge. Bilo iz privatnih (psiholozi kažu, čisto voajerskih pobuda) ili poslovnih razloga, na mrežama je sve više ljudi. Činjenica je i da je gotovo svaka kompanija uložila deo novca u ovakvu promociju.

Tako se već nekoliko dana piše o procesu koji se simbolično u mesecu ljubavi odigrava u San Francisku i to sa ovakvom raspodelom strana:

Sa jedne je tužena kompanija Match Group, inače vlasnik aplikacija za upoznavanje Tinder, Hinge i The Leauge, a sa druge šest tužilaca koji tuženog i njegov biznis naziva pljačkaškim poslovnim modelom koji promoviše ’igrifikaciju’ upoznavanja i kod korisnika stvara osećaj zavisnosti.

Plaškaški poslovni model na delu

Optužbe da aplikacije koje su alat usamljenim dušama da pronađu partnere krše zakon, da potragu za ljubavlju pretvaraju u zavisnost sličnoj kockanju, tužioci ovako argumentuju:

 • Iako su besplatne, aplikacije koštaju ukoliko želite da postanete Gold ili Premium član i cena nije mala, 49,99 do 499 dolara.
 • Ako platite, veće su šanse da nekog upoznate jer je algoritam takav da vam se daleko više profila ponudi za pregled. Oni koji plaćaju bar osnovnu tarifu, imaju 40 odsto više zakazanih sastanaka sa potencijalnim partnerom.
 • Ako plaćate, aplikacije vam obećavaju da će vaš profil videti više drugih korisnika (pa zašto onda ne biste uložili malo para kad ste već tu, a i kad znate da ljubav nema cenu?)
 • ’Aplikacije koriste psihički manipulativne tehnike kako bi osigurali da korisnici nastave da koriste usluge i ostanu pretplatnici’ i tako krše zakon o zaštiti potrošača.
 • Tu su argumenti koji su prepisani iz tužbi protiv Google, Youtube, kompanija koje su vlasnici Facebook-a, TikToka koji kažu da njihovi poslovni modeli podstiču zavisnost i ugrožavaju ’mentalno blagostanje mladih ljudi’.
 • Aplikacije su dizajnirane po principu igrica koje navode korisnike da ih svakodnevno koriste.

Druga strana se brani

Kako se brani tužena strana Match Group?

 • Otužba je po njihovom mišljenju smešna i neosnovana jer, kako kažu, koriste oglašavanje i metrike kako bi ljude dovodili na sastanke sa partnerima i ’skinuli’ ih sa aplikacija za upoznavanje.
 • Svako ko tvrdi da aplikacije stvaraju osećaj zavisnosti, ne razume misiju cele naše industrije“, rekli iz Match Group.
 • Tinder je, na primer, besplatan za preuzimanje i otvoren je za svakoga.
 • Optužba je na ivici apsurda, rekli su psiholozi. Odgovornost je u rukama svakoga ko pristane da koristi aplikacije za upoznavanje, a ne na tvorcima.

Ovo je biznis kao i svaki drugi. Biznis je i svaka druga aplikacija ma kako se predstavljala. Krajnji cilj je zarada, novac. I aplikacije koje su namenjene kupovini, takođe su osmišljene po principu da što duže zadrže svoje korisnike.

Slogan koji koristi Hinge aplikacija i koji glasi ’dizajniran da bude obrisan’, izveštava da će ispuniti svoja obećanja i spojiti usamljene duše i slomljena srca. Tako je samo na prvu loptu, kažu tužioci. Ove aplikacije koriste skrivene manipulativne tehnike kako bi korisnike inspirisali da što više pretražuju i plaćanjem koriste još dodatnih korisnih funkcija.

Pljačkaški poslovni model ili…

Što se korisničke statistike tiče, podaci kažu da u Americi čak više od 30 odsto odraslih koristi neku od aplikacija za upoznavanje (Tinder je na vrhu liste). Više od trećine korisnika plaća za dodatne usluge ili premium pakete. Iskustva su podeljena ’fifty-fifty’ što se tiče ocene korisničkog iskustva – pola je zadovoljno, pola nije.

Tinder se koristi u 197 zemalja sveta. Polovinom prošle 2023. Tinder je preuzelo šest miliona korisnika i bilo je 75 miliona aktivnih korinika za mesec dana. Evropljani su takođe na Tinder-u i sličnim platformama za upoznavanje. Među Britancima čak je 5 miliona korisnika, a za njima slede Nemci, Francuzi, Španci, Italijani kojima je Tinder u prva tri izbora aplikacija za upoznavanje. Evropljane inače više privlače Elite Singles, eharmony, Badoo, Lovoo (po informacijama sa sajta datingnews.com), ali broj korisnika svakako govori u korist procene da su ovo sjajni poslovni projekti.

ChatGPT piše:

Match Group je ostvario godišnji prihod u 2023. godini od 3.365 milijardi dolara, što predstavlja povećanje od 5,51% u odnosu na 2022. Godišnji prihod za 2022. godinu iznosio je 3.189 milijardi, što je povećanje od 6,89% u odnosu na 2021. Prihod za 2021. godinu bio je 2.983 milijarde dolara, što predstavlja povećanje od 24,76% u odnosu na 2020.

Da li su biznisi koji koriste ljudske emocionalne slabosti pljačkaški poslovni modeli i samo ’poslovni modeli’, reći će sud i zaduženi za ovakve procene. A, možda je sve samo još jedan sudski rijaliti bez pobednika kako bi mediji imali o čemu da pišu, a njihova publika znatiželjno kliktala.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde