Poslovna okruženja koja ne pašu vašoj ličnosti

Nije samo priča, već su naučnici sasvim sigurni da ćete trpeti ozbiljne psihološke posledice ukoliko se bavite poslom koji ne paše vašoj ličnosti.

Mark Trevers je vodeći psiholog u Terapiji budnih (Awake Therapy). Ovo je kompanija koja pruža psihološke usluge i terapiju telefonom ili video-pozivom. Može se reći, bavi se delatnošću koja je Covid tekovina.

U radovima i tekstovima koje objavljuje, psiholog Trevers se često bavi psihičkim i mentalnim zdravljem i zaposlenjem, odnosno radnom atmosferom. Uspeo je da postojeća radna okruženja svede na tri grupe za koje smatra da su iznurujuće i praktično štetne za određene psihološke tipove.

Poznajući sebe, prepoznaćete i koji od navedenih poslovnih okruženja štete vama i vašoj ličnosti, što je svakako signal da ih treba izbegavati, ako već niste.

’Profit’ okruženje

Mentalitet jednog poslovnog okruženja koje neizostavno i bez pogovora na prvo mesto stavlja dobit, produktivnost i učinak, Trevers je krstio ’profit okruženje’. Ovde su međuljudski odnosi i bilo kakva lična pitanja nevažna i na njih se ne obraća mnogo pažnje.

Ovakva atmosfera je prilično štetna za većinu bez obzira na tip ličnosti. Pogotovo su štetna za osobe koje svom poslu prilaze sa strašću i predanošću. Ako ovako radite, ’profit’ okruženje će vam ’uzeti dušu’ jer vam nije strano da se potpuno posvetite poslu i zaboravite na privatan život. Ako se ipak zateknete na poslu gde je dobit sve, jedini način je da napravite distancu između posla i privatnog života i posle radnog vremena zaboravite da posao postoji.

’Šefovski’ pritisak i stres

Drugo okruženje koje je Trevers identifikovao je šefovsko ili ’veoma stresno’. Baš kao i u prethodnom slučaju i ovo je poslovna atmosfera koja za većinu psiholoških tipova nije zdrava. Osnovno razlog je manjak autonomije.

Ako ste skloni neurozama, nervozi i teško se nosite sa pritiscima, vi pre svih bežite od ovakvih poslovnih okruženja. Snaći će vas anksioznost kao siguran znak da je atmosfera u kojoj radite za vas štetna. Trevers je primetio da su neuroze i dugotrajne promene u strukturi ličnosti posledice visokostresnih poslova u kojima vlada šefovski pritisak i kontrola.

Rad od kuće

Za jedne, ovo je radna atmosfera iz snova. Za druge, ne samo da nije san, već je noćna mora. Ekstroverti, recimo, ili osobe koje svoje ponašanje i postupke usmeravaju ka okolini, drugim ljudima sa kojima održavaju redovne i intenzivne kontakte, nisu tipovi koji vole rad od kuće. Osećaju se izolovano, odbačeno i nedovoljno korisno i produktivno. Ukoliko bi duži period u kontinuitetu radili zatvoreni u svojoj sobi, trpeli bi ozbiljne posledice. Prva manifestacija bi bila nezadovoljstvo koje će odvesti u manjak fokusa, sklonost greškama, ispadima i pa i u pad produktivnosti.

Zanimljivo je da su psiholozi zabeležili sledeću listu negativnih navika kod ljudi koji su prešli na rad od kuće:

 • Pasivnost i odsustvo fizičke aktivnosti
 • Konzumiranje alkohola za vreme radnog vremena
 • Gledanje Netflix kanala
 • Online kupovina za vreme posla

Ovo su loše navike primećene uglavnom kod osoba kojima manjka disciplina, preduzimljivost, odgovornost, organizacija i koji nisu posebno vredni.

Ličnost i studija za nauk

U jednom od svojih tekstova psiholog Trevers pominje zanimljivu studiju koja je istraživala faktore koji kod zaposlenih utiču na osećaj sreće i ispunjenja. Po istraživanju, naučnici su izveli 11 karakteristika poslovne atmosfere koje su veoma bitni:

 • Osećaj da na poslu ostvarujem svoje ciljeve
 • Jasna mi je moja svrha
 • Osećam da me poštuju
 • Osećam da tu pripadam
 • Vreme i mesto rada su fleksibilni
 • Osećam se kao punopravan i poštovan deo tima
 • Učim na poslu
 • Imam menadžera koji mi pomaže da uspem
 • Plaćen sam fer, kako treba
 • Osećam podršku
 • Verujem svojim kolegama

Zanimljivo je da se nadređeni pominju kao faktor na dalekom osmom mestu. Zato su na prvim pozicijama pripadanje, svrha, poštovanje.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

1 KOMENTAR

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde