Poslovni izazov: Pobedila ideja o izradi platforme koja radi po principu ChatGPT

Foto: Miroslava Simić Kocić

Ideja o izradi platforme koja radi po principu ChatGPT a namenjena je prosvetnom kadru za lakšu i bržu pripremu časa po nastavnom planu, osvojila je prvo mesto na nacionalnom finalu takmičenja srednjoškolaca u preduzetničkim veštinama „Poslovni izazov” održanom u sredu i četvrtak u Beogradu.

Takmičenje je okupilo 85 učenika iz 67 srednjih škola iz cele Srbije koji su pobedili na regionalnim takmičenjima održanim u novembru i decembru prošle godine. Petočlani timovi sastavljeni od učenika iz različitih škola dobili su zadatak da osmisle proizvod ili uslugu koji će pomoći nastavnicima i učenicima da na lakši i funkcionalniji način pristupaju učenju. Uz pomoć poslovnih mentora kreirali su biznis planove za svoje ideje koje su na kraju dana u trominutnim prezentacijama predstavili članovima žirija.

Pobedu je odneo tim koga su činili učenici srednjih škola u Kragujevcu, Zaječaru, Bačkoj Palanci, Leskovcu i Gornjem Milanovcu.

Poslovni izazov: Pobedila ideja o izradi platforme koja radi po principu ChatGPT

“Većina mladih brzo nakon početka časa gubi pažnju i smatra većinu časova nedovoljno interesantnim i dosadnim. Cilj našeg proizvoda je da veštačka inteligencija, uzimajući podatke iz raznih izvora, pripremi čas umesto profesora – pokaže teze u vezi ponašanja, govora tela i samog predavanja, na koji deo časa obratiti više pažnje i kako učiniti čas interesantnim. Takođe,  profesor dobija interaktivni materijal koji može koristiti na času kako bi učenici bili više uključeni u rad”, objašnjavaju Veljko, Jovana, Teodora, Dušan i Jovan – članovi pobedničkog tima.

Četiri prvoplasirana tima sa ovog takmičenja u aprilu će učestvovati na Poslovnom izazovu zapadnog Balkana gde će se pridružiti vršnjacima iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske, a timovi će ponovo biti mešoviti i činiće ih po 4 učenika iz svake zemlje.

Takmičenje “Poslovni izazov” je pokrenuto pre 14 godina sa namerom da podstakne srednjoškolce da upotrebe svoje veštine na inovativan način kako bi unapredili svoj preduzetnički duh i povećali svoje mogućnosti za zapošljavanje. U toku školske godine na šest regionalnih Poslovnih izazova (u Čačku, Leskovcu, Zaječaru, Kragujevcu, Novom Sadu i Beogradu) učestvuje više od 600 učenika iz 120 opština u Srbiji u kojima se sprovode obrazovni programi Dostignuća mladih iz oblasti preduzetništva i finansijske pismenosti.

“Kroz ovaj vid takmičenja, mladi ljudi su podstaknuti da na inovativan način iskoriste znanja stečena u školi, timskim radom dođu do zajedničkih rešenja i opisno prođu kroz proces od ideje do realizacije svoje poslovne ideje”, izjavio je Darko Radičanin iz organizacije Dostignuća mladih u Srbiji.

Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj USAID, NCR fondacije, UniCredit banke, kompanija Carmeuse i Nestle, i Univerziteta Metropolitan.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde