Poslovni izazov: Pobedila ideja o izradi platforme koja radi po principu ChatGPT

Foto: Miroslava Simić Kocić

Ideja o izradi platforme koja radi po principu ChatGPT a namenjena je prosvetnom kadru za lakšu i bržu pripremu časa po nastavnom planu, osvojila je prvo mesto na nacionalnom finalu takmičenja srednjoškolaca u preduzetničkim veštinama „Poslovni izazov” održanom u sredu i četvrtak u Beogradu.

Takmičenje je okupilo 85 učenika iz 67 srednjih škola iz cele Srbije koji su pobedili na regionalnim takmičenjima održanim u novembru i decembru prošle godine. Petočlani timovi sastavljeni od učenika iz različitih škola dobili su zadatak da osmisle proizvod ili uslugu koji će pomoći nastavnicima i učenicima da na lakši i funkcionalniji način pristupaju učenju. Uz pomoć poslovnih mentora kreirali su biznis planove za svoje ideje koje su na kraju dana u trominutnim prezentacijama predstavili članovima žirija.

Pobedu je odneo tim koga su činili učenici srednjih škola u Kragujevcu, Zaječaru, Bačkoj Palanci, Leskovcu i Gornjem Milanovcu.

Poslovni izazov: Pobedila ideja o izradi platforme koja radi po principu ChatGPT

“Većina mladih brzo nakon početka časa gubi pažnju i smatra većinu časova nedovoljno interesantnim i dosadnim. Cilj našeg proizvoda je da veštačka inteligencija, uzimajući podatke iz raznih izvora, pripremi čas umesto profesora – pokaže teze u vezi ponašanja, govora tela i samog predavanja, na koji deo časa obratiti više pažnje i kako učiniti čas interesantnim. Takođe,  profesor dobija interaktivni materijal koji može koristiti na času kako bi učenici bili više uključeni u rad”, objašnjavaju Veljko, Jovana, Teodora, Dušan i Jovan – članovi pobedničkog tima.

Četiri prvoplasirana tima sa ovog takmičenja u aprilu će učestvovati na Poslovnom izazovu zapadnog Balkana gde će se pridružiti vršnjacima iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske, a timovi će ponovo biti mešoviti i činiće ih po 4 učenika iz svake zemlje.

Newsletter

Takmičenje “Poslovni izazov” je pokrenuto pre 14 godina sa namerom da podstakne srednjoškolce da upotrebe svoje veštine na inovativan način kako bi unapredili svoj preduzetnički duh i povećali svoje mogućnosti za zapošljavanje. U toku školske godine na šest regionalnih Poslovnih izazova (u Čačku, Leskovcu, Zaječaru, Kragujevcu, Novom Sadu i Beogradu) učestvuje više od 600 učenika iz 120 opština u Srbiji u kojima se sprovode obrazovni programi Dostignuća mladih iz oblasti preduzetništva i finansijske pismenosti.

“Kroz ovaj vid takmičenja, mladi ljudi su podstaknuti da na inovativan način iskoriste znanja stečena u školi, timskim radom dođu do zajedničkih rešenja i opisno prođu kroz proces od ideje do realizacije svoje poslovne ideje”, izjavio je Darko Radičanin iz organizacije Dostignuća mladih u Srbiji.

Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj USAID, NCR fondacije, UniCredit banke, kompanija Carmeuse i Nestle, i Univerziteta Metropolitan.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde