Poverenje je ključno za razvoj tehnologije

Foto: Twenty20

Dok se svakodnevno, prilikom korišćenja pametnih uređaja, kreira na hiljade podataka, a nove tehnologije sve dublje zalaze u naše živote, i dalje je često odsustvo transparentnosti u pogledu toga koje informacije se prikupljaju, za šta se one koriste i kako možete da im pristupite.

Odsustvo transparentnosti za posledicu ima to da poverenje u tehnologije ne raste očekivanom brzinom, čemu dodatno doprinose i bombastični naslovi o zloupotrebi podataka, lažne vesti, spam botovi i slično. Dalje, nepoverenje može da dovede do toga da ljudi odbijaju da usvoje nove tehnologije. Na kraju ovog uzročno-posledičnog niza vidimo usporavanje inovacija i ograničavanje koristi koje svi imamo od digitalne ekonomije.

Stvaranje sigurnije, pametnije i inkluzivnije digitalne ekonomije realan je cilj kome kao globalno društvo težimo. Na sledeće načine moguće je doprineti postizanju tog cilja:

  • Veća privatnost i zaštita podataka
  • Bezbedniji kripto ekosistem
  • Iskoreniti predrasude prisutne u pogledu veštačke inteligencije

Veća privatnost i zaštita podataka

S vremena na vreme čujemo za slučajeve prodaje podataka od strane kompanija vlasnica aplikacija. Monetizacije tih podataka koje se mere milijardama dolara ne mogu nadoknaditi gubitak poverenja korisnika. Učešće u digitalnom svetu podrazumeva da svoje lične podatke delimo i baš zbog te obaveze moramo biti sigurni u to da su oni na bezbednom mestu. Kompanije ne bi trebalo da zaborave osnovni princip –  podaci bilo kog pojedinca pripadaju samo njemu.

Upravo to ističe Opšta uredba Evropske unije o zaštiti podataka o ličnosti (GDPR). U skladu sa njom, potrebno je da kompanije dizajniraju svoje proizvode kako bi implementirale principe za jaku zaštitu privatnosti, kao i da jasnije komuniciraju kako se obrađuju podaci korisnika, kao i da im daju priliku da pristupe svojim podacima, upravljaju njima i na kraju, da ih obrišu ukoliko to žele. Mnoge od ovih principa kompanije širom sveta tek treba da usvoje.

Koliko je na nama samima odgovornost da dobro razmislimo pre nego što podelimo svoje podatke sa određenom aplikacijom, toliko je odgovornost i na kompanijama da zasluže poverenje korisnika.

Bezbedniji kripto ekosistem

Poverenje u kripto je značajan deo poverenja u tehnologiju. I pre FTX implozije postojala je doza skeptičnosti u pogledu bezbednosti kriptovaluta. Sada je ta doza povećana.

Mastercard, poput mnogih drugih, veruje da blokčejn tehnologija ima značajan potencijal kada je reč o izgradnji efikasnijih finansijskih instrumenata i platnih sistema. Ali ništa od toga nije moguće bez poverenja.

Usklađenija regulativa, ali i sklapanje bliskih partnerstava u oblasti kripto i tradicionalnih finansija doprineće izgradnji poverenja. Postojeće finansijske institucije i kompanije za pružanje finansijskih usluga stručne su u upravljanju rizicima, propisima protiv pranja novca i protokolima korporativnog upravljanja. Deljenje tog znanja sa mladim igračima u kripto oblasti obezbediće preko potrebne standarde i kontrole koji sa druge strane mogu da ponude agilnost u sprovođenju projekata i snažno usmerenje ka konstantnim inovacijama.

Iskoreniti predrasude prisutne u pogledu veštačke inteligencije

Svedoci smo da su kroz istoriju nove pojave i otkrića budili sumnju i nepoverenje, stoga nije neobično to što i veštačka inteligencija danas izaziva negativne komentare i kontroverze. Ponekad zaista sa razlogom. Postoje mnoge skrivene predrasude koje prodiru u sisteme veštačke inteligencije i koje mogu naneti stvarnu štetu ljudskim slobodama i sredstvima za život. Nekoliko studija tvrdi da veštačka inteligencija može negativno uticati na društvene nejednakosti među ljudima kada se oni prijavljuju za zajam ili posao, pa čak i kada posećuju lekara.

Zato je neophodno krenuti u akciju, umesto da se čeka donošenje odgovarajućih propisa. Iskorenjivanje predrasuda u veštačkoj inteligenciji, dok ona još nije postala masovinija, mora biti prioritet. Ključ je u istraživanjima i testiranjima, uz veću transparentnost i odgovornost. Mnoge kompanije preduzimaju ove korake, a još više se može učiniti zajedničkim radom. Primena istih principa u svim interakcijama u ovom domenu jača poverenje. Ispunjavanje datih obećanja je osnova poverenja. Upravo na to poslovni svet mora da se fokusira i da obezbedi da korisnici budu sigurni da su njihovi podaci bezbedni. Samo uz poverenje, tehnologije mogu da ispune svoj puni potencijal.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde