Predviđanja se ostvaruju – Kineskinje vladaju poslovnim svetom

Foto: Bonitet.com/Midjourney

Ključne tačke
 • Na nedavno objavljenim listama najbogatijih žena koje su same pokrenule svoje biznise, ostvarile su se prognoze analitičara.
 • U prvih 10 najuspešnijih ušle su Kineskinje i to njih sedam.
 • Zanimljivo je i da se ovakva matrica proteže kroz celu rang listu od 100 ‘top’ poslovnih žena sveta.

Pre dve godine poslovna slika žena koje znaju kako se posao počinje od nule i kako se razvija do milijardi pokazala je da su Kineskinje dominantne. Analitičari su se pitali ‘Da li će se trend nastaviti?’ I, nastavio se.

Najnovije rang liste uspešnih poslovnih žena koje sumiraju 2023. godinu ispunile su očekivanja i najave analitičara. Predviđanja da će Kineskinje koje su same zaradile velike svote polako preuzimati pozicije na listama najbogatijih, danas ne može niko da ospori.

Ako je verovati listama kao što je ona koju je Ceoworld objavio, među prvih 10 žena koje su same zasnovale svoje biznise i same ih vode, sedam su Kineskinje. Ako bi se ovakva slika svela na statistiku, ne bi bila greška reći da poslovne žene Kine najuspešnije vode svoje kompanije.

Tu dominacija se staje. Ako nastavite da analizirate listu i posle 10. mesta, Kineskinje su i dalje veoma prisutne. U prvih 20 imena najbogatijih žena, prošle godine 11 je Kineskinja.

Kineskinje vladaju

Daleko je zanimljivije čime se ove izuzetne žene i njihove kompanije bave. Svako bi očekivao da će prevladavati delatnosti koje se tiču informatike i e-komerca, ali to baš i nije tako.

Amerikanka Dajan Hendriks koja je i dalje na samom vrhu ušla je u biznis proizvodnjom građevinskog materijala pre više od 40 godina. I danas je u istoj branši i bavi se i trgovinom nekretninama. Procena vrednosti njenog posla je oko 17 milijardi dolara.

Dame koje na listi prate Dajanu Hendriks u proseku imaju oko 45 godina i njihove vodeće delatnosti su:

 • Nekretnine (Vu Jajun, kompanija Longfor, Kina) – po obrazovanju inženjer, prvo zaposlenje kao novinar.
 • Informatika (Vu Jajun, kompanija Longfor, Kina) – inženjer iz Pekinga, developer.
 • Farmacija (Šong Huidžuan, kompanija Hasoh, Kina) – po obrazovanju hemičar, a prvi posao je radila kao profesorka hemije.
 • Trgovina nekretninama (Šen Lihua, kompanija Fu Wah, Kina) – rođena u siromaštvu, a prvi posao je započela restauracijom starog nameštaja.
 • Biotehnologije (Jian Jun, kompanija Imeik, Kina) – ekspert za poslovnu administraciju i tako je i ušla u poslovne vode.
 • Kocka (Deniz Kouts, Bet365, V. Britanija) – napustila školu i počela da radi kao kasirka u očevoj knjigovodstvenoj firmi.
 • Elektronska industrija (Vang Laičun, kompanija Luxshare Precision, Kina) – počela je kao zaposlena u fabrici kablova koja je snabdevala Apple.
 • E-komerc (Tatjana Bakalčuk, kompanija Wildberries, Rusija) – neostvarena dizajnerka, prvi novac zarađivala od časova engleskog; preprodavala je proizvode iz Otto i Quelle kataloga.
 • Proizvodnja hrane (Šeng Hu, kompanija Haitian, Kina) – ‘kraljica soja sosa’
 • Biotehnologije (Žao Jan, kompanija Bloomage, Kina) – diplomirani biolog, zaljubljena u kozmetiku.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde