Prvi čovek NLB Komercijalne: Bližimo se optimalnom broju igrača

Foto: NLB Komercijalna banka

„Realno je pretpostaviti da će u narednom periodu bankarski sektor nastaviti da se kreće u pravcu već poznatih trendova, prevashodno digitalizacije, ali i daljeg ukrupnjavanja tržišta. Kada je o konsolidaciji tržišta reč, nastaviće se trend akviziranja manjih banaka, ali i povlačenja globalnog u korist regionalnog kapitala i jačanja prisustva grupacija koje, poput naše matične NLB Grupe, potiču iz regiona u kom igraju sistemsku ulogu”, rekao je Vlastimir Vuković, predsednik Izvršnog odbora NLB Komercijalne banke u intervjuu za novi “Svet bankarstva i investicija”

Optimalan broj igrača

On, ipak, dodaje da je izvesno da se bližimo optimalnom broju igrača i postavlja se pitanje šta možemo da očekujemo nakon što na tržištu ostanu samo one banke koje ne žele da se povuku i nisu na prodaju?

“Na stranim i visokorazvijenim tržištima banke sve češće akviziraju fintek i kompanije za analitiku, jer na taj način preuzimaju njihova rešenja, ekspertizu, stručni kadar i ubrzavaju svoju digitalnu transformaciju. To je trend koji će se pre ili kasnije preliti i na naše tržište i koji će digitalizaciju i ukrupnjavanje tržišta objediniti u jedan dominantan pravac,“ kaže.

Značajne promene

Vuković veruje da će se tokom naredne decenije u bankarskoj industriji odigrati značajnije promene nego u poslednjih sto godina.

“One neće biti podstaknute samo novim tehnologijama, već i kombinacijom međusobno povezanih demografskih, socio-ekonomskih, regulatornih i ekoloških faktora. Neke će biti evolutivne, neke radikalne, ali zajedno će duboko transformisati bankarstvo kakvo poznajemo danas i zamagliti još uvek jasne granice naše industrije”, kaže Vuković i objašnjava da će se to desiti tako što će igrači iz drugih sektora početi da povezuju finansijske usluge sa svojim i da zajedno sa bankama kreiraju velike međuindustrijske platforme. “Blokčejn, veštačka inteligencija, virtualna i proširena realnost, već sada oblikuju budućnost bankarstva, ali verujem da ćemo tek svedočiti transformaciji korisničkog iskustva, operativne efikasnosti i smanjenja troškova,” kaže prvi čovek NLB Komercijalne banke, i dodaje da će ipak  na kraju odlučiti navike i preferencije naših klijenata.

Krize su norma i ciklično se ponavljaju

Vuković kaže da su analize poslovanja tokom prethodne recesije, pokazale da su uspešnije bile one kompanije koje su povećale, a ne smanjile svoja ulaganja.

“One dugoročno orijentisane ostvarile su značajno veće stope rasta i prinosa, a ključni pokretač bio je ulaganje u istraživanje, razvoj i inovacije. Zbog toga je najbolji savet balans, ravnoteža između smanjenja troškova i mobilisanja resursa za razvoj i implementaciju budućih prilika za rast.”

Kada je u pitanju inflacija , Vuković kaže da drastično manji pad tražnje, u odnosu na prethodne recesije, govori da naši klijenti razumeju da su krize norma i da se ciklično ponavljaju.

“Oni razumeju da odluku o dugoročnim ulaganjima, ne bi trebalo da donose na osnovu trenutne situacije, i očekuju od nas da im pomognemo da sagledaju širi horizont, uz pažljivu procenu stvarnih potreba, ali i mogućnosti. Istorijski najbolji poslovni rezultat koji je NLB Komercijalna banka ostvarila u prošloj godini, možda i najbolje govori o dobrom odgovoru naših klijenata na krizu”.

Ceo intervju možete pročitati u novom broju “Sveta bankarstva i investicija”.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde