Puls na radnom mestu je slab, ali srce i dalje kuca: Novi problemi u poslovnom svetu

Puls na radnom mestu u svetu je slab, ali srce i dalje kuca. Naši rezultati pokazuju da je prošla 2021. bila veoma teška, ali otvara se prostor liderima na odgovornim pozicijama da se zapitaju:

’Kako da stvorimo uslove svojim zaposlenim za uspešan rad?

Ovo je ukratko uvod u rezultate istraživanja koje je Gallup izneo u javnost i koji ne donose dobre vesti. Problemi u poslovnom svetu su tu, a novi su na vidiku.

Gubitak u bilionima

Baveći se temom angažovanja zaposlenih Gallup je nedavno objavio zabrinjavajuće podatke. Čak su uspeli da celu poslovnu atmosferu neangažovanja konvertuju u novac – svet neangažovanjem zaposlenih gubi 7,8 biliona dolara. Kojom god da su metodom došli do ovakve cifre i ma koliko bila pretpostavka, činjenica da je svaki peti zaposleni istinski angažovan na svom radnom mestu nije dobra vest. Dakle, Gallup je došao do procenta od 21% što se tiče angažovanja tokom 2021.

Godine pred samu pandemiju Covid19 bile su optimistične i zabeleženo je veće poslovno angažovanje. Ali, od 2020. procenti rastu u korist zaposlenih koji nisu dovoljno predani, aktivni i zainteresovani za svoje poslove.

Kako to piše u Gallup-ovom izveštaju ’angažovanje zaposlenih je psihološka predanost poslu, timu ili organizaciji; to je mentalno stanje koje prilično varira i na koje utiču međuljudski odnosi i poslovna dešavanja’. Angažovani zaposleni je motor koji pokreće posao i firme napred na svakom nivou. Kada je neko angažovan na poslu, on je mentalno prisutan, spreman na akciju, kako to opisuje Gallup.

Problemi u poslovnom svetu

Bitni podaci koje svako treba da zna i koji su surova istina poslovnog sveta današnjice mogu se ovako sažeti:

  • Mantre koje globalno važe za zaposlene današnjice su: ’živim za vikend’, ’gledam u sat do kraja radnog vremena’, ’posao je plata’.
  • 21% zaposlenih je angažovan na poslu.
  • 33% oseća napredak u opštem životnom blagostanju
  • Većina zaposlenih svoj posao ne smatra smislenim, ne misle da im ide dobro u životu i ne ulažu velike nade u budućnost.
  • Stres je na veoma visokom nivou, najvećem do sada od kako se beleži. Čak 44% zaposlenih oseća svakodnevni stres i pritisak.

Potraga za poslom

Što se tiče Evrope i južnog dela Azije (uključujući Indiju), situacija je lošija u poređenju sa Severnom Amerikom. Opšti osećaj blagostanja je pao za čitavih 5%, s tim da je stanje najlošije u pomenutom delu azijskog kontinenta. Zaposleni iz ovih delova sveta ne samo da osećaju da sada lošije žive, već ne misle pozitivno o godinama koje dolaze.

SAD i Kanada pokazuju bolje stanje i može se reći da se tržište rada oporavlja. Dok je u ostalom delu sveta 45% zaposlenih izjavilo da je sada dobro vreme da zaposlenje u zemlji u kojoj žive, Amerikanci i Kanađani su u to sigurni (71% veruje u tržište rada). Pre dve godine samo 44% zaposlenih na severnoameričkom kontinentu je živelo u uverenju da je vreme da se traži posao.

Australija i Novi Zeland se drže sa 59%. Zanimljiva je slika istočne Azije – samo 27% zaposlenih veruje u tržište rada i potragu za poslom.

Puls na radnom mestu je slab, ali srce i dalje kuca: Novi problemi u poslovnom svetu
https://bonitet.com/zavrseno-veliko-istrazivanje-da-li-ce-deca-ziveti-bolje-od-roditelja/

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

1 KOMENTAR

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde