Putin preti Zapadu zaplenom 288 mlrd dolara vredne imovine

Foto: Midjourney

Nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin u februaru 2022. poslao oružane snage u Ukrajinu, SAD i njihovi saveznici zabranili su transakcije s ruskom centralnom bankom i ministarstvom finansija i zamrznuli oko 300 milijardi dolara ruske imovine.

Američki i britanski zvaničnici sada predlažu da se zamrznuta imovina zapleni i upotrebi za obnovu Ukrajine i nadaju da će čelnici grupe G7 na sastanku krajem februar prihvatiti taj predlog, saznao je Reuters krajem decembra u razgovoru sa tri izvora.

Vi nama, mi vama

Tim povodom, Rusija je optužila Vašington da pokušava taktikom prisile da dobije podršku evropskih zemalja za taj predlog. Moskva je poručila da ima popis američke, evropske i druge imovine i da bi mogla uzvratiti istom merom.

U izveštaju objavljenom u nedelju ruska novinska agencija RIA citira podatke prema kojima je vrednost direktnih ulaganja EU-a, članica G7, Australije i Švajcarske u rusku provredu na kraju 2022. iznosila ukupno 288 milijardi dolara, prenosi tportal.

Vrednost ulaganja zemalja EU-a iznosila je na kraju 2022. godine 223,3 milijarde dolara, a gotovo polovinu tog iznosa, odnosno 50,1 milijardu dolara, službeno otpada na Kipar. Zbog povoljnih propisa račune su na Kipru otvarali brojni stranci, uključujući i ruske državljane.

Sledi Holandija s 50,1 milijardu dolara ulaganja i Nemačka sa 17,3 milijarde.

Amerikanci skoro 10 milijardi

RIA među pet najvećih evropskih investitora u rusku privredu navodi i Francusku s imovinom i ulaganjima ukupne vrednosti 16,6 milijardi dolara i Italiju s 12,9 milijardi dolara.

Među zemljama G7 agencija u grupu vodećih ulagača navodi Britaniju s 18,9 milijardi dolara imovine u Rusiji, prema podacima s kraja 2021. godine.

Vrednost američkih ulaganja u Rusiju iznosila je na kraju 2022. godine 9,6 milijardi dolara, japanskih 4,6 milijardi, a kanadskih 2,9 milijardi dolara.

Reuters napominje da nije mogao nezavisno da proveri podatke koje navodi ruska agencija.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde