Ričardu Brensonu 724 miliona funti od prodaje kompanije Virgin Money

Foto: Virgin Money

Nationwide Building Society (NBS) na putu je preuzme svog rivala Virgin Money nakon što kompanija formalno pristala na posao vredan 2,9 milijardi funti.

Ova akvizicija će učvrstiti poziciju NBS-a kao drugog najvećeg hipotekarnog zajmodavca u Velikoj Britaniji. Ali i odlazak šefa i određenog smanjenja radnih mesta u Virgin Money-iju.

Iako je NBS prestao da nudi sopstvenim članovima da glasaju o dogovoru – pozivajući se na britanska pravila o preuzimanju kompanija koje se kotiraju na javnoj berzi – i dalje će trebati odobrenje akcionara kompanije Virgin Money.

Najveći investitor kompanije Virgin Money, ser Ričard Brenson, već je nagovestio da će podržati preuzimanje, što će rezultirati neočekivanim prihodom od 724 miliona funti za biznismena milijardera, piše Guardian.

Ta cifra uključuje 414 miliona funti od otkupa njegovog 14,5% udela u Virgin Money-u, koji je osnovao 1995. godine, i 310 miliona funti za korišćenje brenda Virgin Money, suma koja uključuje da NBS plaća 15 miliona funti godišnje autorske naknade za prva četiri godine, kao i izlaznu taksu (brisanje imena) od 250 miliona funti. Brisanje imena, tj kako ga zovu rebrendiranje je u planu NBS-a.

„NBS prepoznaje značajnu ulogu koju je brend ‘Virgin Money’ igrao u razvoju kompanije tokom vremena. Međutim, kao deo svoje dugoročne strategije integracije, nameravamo da se preduzeće Virgin Money vremenom rebrendira,“ naveli su u saopštenju u NBS-u.

Kompanija se sa ponudom obratila rivalu krajem januara, ali je ona brzo odbijena. Nastavljeno je sa nizom revidiranih predloga, pre nego što se pristalo na ponudu od 220 penija po akciji.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde