Sindikat vs. Poslodavci: Ima li u Srbiji „srećnih radnika“? (video)

U studiju N1 televizije susreli su se sindikat i poslodavci. Sa jedne strane predsednik ITM grupe Toplica Spasojević, a sa druge predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) Ranka Savić. 

Teme su bile preduzetništvo, položaj srpskih radnika, minimalac, strane kompanije, odlasci na rad u inostranstvo. Ovde vam izdvajamo nekoliko mišljenja sa obe strane, a ceo prilog možete videti na kraju teksta.

Sindikat vs. Poslodavci: Ima li u Srbiji „srećnih radnika“? (video)

Toplica Spasojević:

„Postoje poslovi gde možete i da napredujete i napravite karijeru i taj izazov uvek je dovoljan motiv…Kao što je Napoleon rekao, san svakog vojnika treba da bude da postane general, tako i ovde.“

“Srećni radnici su pre svega tamo gde su dobro plaćeni poslovi u IT sektoru i kompanije gde je posao pomalo i zabava.”

“Moja stara teza je da sve generacije naučimo kompjuterima i engleskom jeziku ako ćemo bolje da se pozicioniramo u svetu.“

“Petočasovno radno vreme i povremeni rad od kuće daje dobre rezultate u kreativnoj industriji. U uređenim društvima i visoko razvijenim kompanijama, a deo srpske privrede pripada tom delu i može to da priušti. Nordeus, Microsoft, i prerađivačkoj industriji neke firme mogu da dozvole sebi takav luksuz.“

Sindikat vs. Poslodavci: Ima li u Srbiji „srećnih radnika“? (video)

Ranka Savić:

“Malo je kompanija u Srbiju u kojima je radnik zadovoljan i srećan. Po anketama u Srbiji samo je 10 kompanija u kojima radnici žele da rade – EPS, NIS, Telekom, Telenor, Phillip Morriss iz Niša, u kojima radnici imaju dobre plate i u kojima su međuljudski odnosi na dobrom nivou.”

“Veliki problem je to što poslodavci radnu snagu doživaljavaju kao trošak, a ne kao ekonosmku vrednost.”

„Veliki problem je i to za minimalce – u svetu poslodavac isplaćuje minimalac u izuzetnim okolnostima, kada su poremećaji na tržištu, poremećaji u njegovom poslovanju i to maksimum na šest pest meseci, a kod nas je to normalno da strani invetsitori u startu daju 30 i nešto hiljada, bez obzira na profit koji ostvaruju“.

“Iluzorno je govoriti o tome da li će da se radi četiri dana u Srbiji, u situaciji kada se još borimo za to da se plati prekovremeni rad, i da se radi osam, a ne 10 sati“.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde