Šta je #BookTok: Hvala TikTok-u što nam deca čitaju

Foto: Envato Elements / vladans

Ključne tačke

  • Trenutno najprodavanije knjige na svetu imaju nešto zajedničko, ali to nije bilo koji od uobičajenih faktora: poznati ili dugovečni autor, veza sa filmom ili TV emisijom. To je TikTok.
  • Prema podacima NPD Book Scan, kompanije koja se bavi analizom prodaje izdavačke industrije, trend #BookTok je porastao za vrtoglavih 66 odsto u prošloj godini.
  • BookTok-om ne dominiraju uobičajeni moćni igrači u svetu knjiga kao što su autori i izdavači, već redovni čitaoci, mnogi od njih mladi

Trenutno najprodavanije knjige na svetu imaju nešto zajedničko, ali to nije bilo koji od uobičajenih faktora: poznati ili dugovečni autor, veza sa filmom ili TV emisijom.

To je TikTok.

Dvadesettrogodišnji Banjalučanin Goran Kremenović, TikToker pod nadimkom “Bibliocitis” iskoristio je stihove nove pesme Jelene Karleuše “XY” za opise popularnih knjiga. Tako se početak refrena, Moja igra moja pravila.. odnosi na roman Ursule Poznanski “Ereb”. Duše sam na živo vadila… na horor Lorence Gineli “Proždrljivac”. Tako sam i šampione rušila ko pione…  na “Lov na vatru”, deo kultne trilogije Suzan Kolins “Igre gladi”.

Gorana na TikTok-u prati petnaest hiljada ljudi, što samo po sebi bi bilo ništa neobično da on nije „specijalizovan“ za sadržaj koji se tiče knjiga i čitanja. Zapravo, on je jedan od prvih booktoker-a na našim prostorima.

Početkom 2020.godine, izdavačka industrija je počela da primećuje da se knjige o kojima čitaoci pričaju na TikToku konstantno pojavljuju na listama najprodavanijih. Izdavači su bili iznenađeni, pisci su bili iznenađeni. Čak su i čitaoci koji su pravili te TikTok video snimke bili iznenađeni. Tri godine kasnije, hashtag #BookTok, onlajn niša na kom entuzijastični čitaoci dele svoje preporuke za čitanje, postao je glavni pokretač prodaje u svetu knjiga.

#BookTok presudan faktor u navikama čitanja generacije Z

Prema podacima NPD Book Scan, kompanije koja se bavi analizom prodaje izdavačke industrije, trend #BookTok je porastao za vrtoglavih 66 odsto u prošloj godini. Kako kažu „nijedan drugi oblik društvenih mreža nikada nije imao ovakav uticaj na prodaju“. Najnovije istraživanje britanskog Udruženja izdavača kaže da je #BookTok presudan faktor u navikama čitanja generacije Z. U anketi sprovedenoj među mladima od 16 do 25 godina, 59 odsto njih je reklo da im je #BookTok pomogao da otkriju strast za čitanjem. Izveštaj dalje kaže: „BookTok i influenseri iz te niše značajno utiču na izbore koje ova publika donosi. Oko 55 odsto ispitanika je reklo da preporuke knjiga traži isključivo na ovoj platformi. Svaki treći ispitanik koristi #BookTok da otkrije knjige za koje inače ne bi čuo, pri čemu je svaki treći rekao da je otkrio knjige autora iz različitih kultura. Skoro 40 odsto ih se upoznalo sa novim žanrovima pomoću aplikacije“.

BookTok-om ne dominiraju uobičajeni moćni igrači u svetu knjiga kao što su autori i izdavači, već redovni čitaoci, mnogi od njih mladi. Oni dele snimke na kojima pričaju o knjigama koje vole, ponekad plaču ili vrište ili bacaju knjigu na drugi kraj sobe. Najgledaniji snimci uglavnom ne nude informacije o autoru knjige, stilu pisanja pa čak ni o zapletu, kao što to čini tradicionalna recenzija. Umesto toga, čitaoci jasno govore o emocionalnom putovanju na koje će vas knjiga povesti. A to je, ispostavilo se, upravo ono što mnogi ljudi traže.

Popularnost nema nikakve veze sa izdavačima ili knjižarama

Efekat ove mreže najbolje je osetila američka spisateljica Kolin Huver, čije knjige su tokom pandemije postale pravi književni fenomen. Kad kažemo fenomen, zaista to i mislimo. Do danas je prodato 4 miliona izdanja „It ends with us“ samo u Sjedinjenim državama, plus 20 miliona širom sveta. Knjiga je posebno popularna na Filipinima i u Brazilu. I sve to zahvaljujući TikTok-u. Kako sama autorka kaže, njena popularnost nema nikakve veze sa izdavačima ili knjižarama. „U pitanju su pravi fanovi, koji su pročitali knjige, plakali uz njih, pričali o njima i naglas čitali pasuse“.  

Još jedna spisateljica koja je „uzjahala talas“ TikTok entuzijazma je Medlin Miler, bivša profesorka u srednjoj školi sa magistarskom diplomom iz književnosti. Njena najuspešnija knjiga je „Ahilova pesma“, ljubavna priča između dva mladića, Ahila i Patrokla. Objavljena 2012. godine u početnom tiražu od 20 hiljada primeraka, još prošlog leta prešla je jednu fantastičnu brojku. Dva miliona prodatih primeraka, na nevericu i autorke i izdavača. „To se nikada ne dešava. Ovo je knjiga o Ilijadi!“ Milerova, koja ima još jedan #BookTok hit, „Kirka“ ( koji je pomenuo i Goran sa početka teksta) kaže da je sada mnogo ozbiljnije shvataju u književnom svetu zbog veće vidljivosti njenog rada.  

Novi planovi TikTok-a 

Sredinom avgusta objavljeni su i dobitnici prve TikTok-ove književne nagrade, za koje su korisnici platforme glasali od maja. Laureat je debitantski roman britansko-nigerijske spisateljice Bolu Babalole, „Honey and Spice“. Pored ove, dodeljene su i nagrade za BookTok influesera, nezavisne knjižare. I, možda i najvažnije, „Best BookTok Revival“, starije knjige koje mlada publika mora i treba da pročita. Na ovom spisku su „Jedan dan“ Dejvida Nikolsa, „Never let me go“ Kazua Išigure, „Gordost i predrasude“ Džejn Ostin i Orvelova „1984“.

Ranije ove godine, matična kompanija TikTok-a, Bite Dance osnovala je sopstvenu izdavačku kuću. Za urednika je postavila ženu koja je prethodno vodila Penguin Random Books, najvećeg američkog izdavača. Još uvek se ništa ne zna o planovima 8th Note Press, iako su neki pisci sami objavili da su im se obraćali u vezi sa ugovorima o knjigama. Prema pisanju New York Times-a, novi izdavač će se fokusirati na digitalne knjige. Sve dok TikTok ne pokrene onlajn maloprodajnu platformu – nešto što kompanija planira da uradi u SAD kasnije ove godine.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

1 KOMENTAR

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde