Šta se ovog vikenda desilo u SAD i kako će se sprečiti panika?

Foto: Envato Elements / SundryPhotography

Silicon Valley Bank (SVB) počela je sa radom 1983.godine, kao kalifornijska banka. U poslednjoj deceniji doživela je rapidni rast, a do petka bila je 16. najveća banka u SAD.

Opsluživala je tehnološke radnike i kompanije koje podupire rizični kapital, uključujući neke od najpoznatijih brendova u industriji.

Problemi su počeli kada su njeni klijenti, uglavnom tehnološke kompanije kojima je bila potrebna gotovina dok su se borile za finansiranje, počeli da povlače svoje depozite. Banka je morala da proda obveznice s gubitkom kako bi pokrila povlačenja.

To je dovelo drugog najvećeg kolapsa banke u istoriji SAD-a, a njene depozite je preuzela Federalna korporacija za osiguranje.

Ovo je izazvalo probleme na berzi, ali i poljuljano je poverenje građana u bankarski sistem. Međutim, kako je sinoć saopšteno američki regulatori će preuzeti hitne mere kako štediše ne bi ostale bez novca.

Mere uključuju garantovanje svih depozita SVB-a, a zajednički su ih objavili Ministarstvo finansija, Federalne rezerve i Federalna korporacija za osiguranje depozita.

Strah i van SAD

„Ovo bi trebalo da bude dovoljno da zaustavi paniku štediša“, rekao je Vilijam Dadli za Wall Street Journal, koji je bio predsednik njujorškog Fed-a od 2009. do 2018. „Ono što vam govori je da rizici za finansijski sistem nisu vezani samo za veliki novac – centralne banke.”

Banke evrozone nemaju nikakve veze sa američkom SVB i banke u zoni evra su u dobrom stanju, izjavio je predsedavajući ministara finansija evrozone Paskal Donahu.

I pored toga neke zemlje preuzele su određene mere.

Obzirom da je SVB bila glavni finansijski kanal za kompanije sa preduzetničkim kapitalom, postoji strah kako će ovo uticati na poslove, posebno tehnoloških kompanija van SAD.  

Tako na primer, britanska vlada odmah reagovala na planu podrške britanskim tehnološkim firmama pogođenim kolapsom SVB-a. Tako je SVB-ov ogranak u Velikoj Britaniji, uz asistenciju Bank of England, kupila banka HSBC za jednu funtu. Klijenti i kompanije koji nisu bili u mogućnosti da povuku svoj novac sada će moći da mu pristupe na uobičajeni način.

U Nemačkoj državna agencija za finansijski nadzor BaFin zatvorila je nemačku podružnicu američke banke. Kao razlog zatvaranja Silicon Valley Bank Germany naveli su „postojeći rizik u pogledu ispunjavanja obveza prema poveriocima“. Pritom su naglasili da kolaps banke nema širi učinak na nemački bankarski sektor.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde