Sting nov biznis naziva pesmama

Nov Stingov biznis počeo je pre nešto manje od dve godine. Na imanju u Toskani Palata Sting je odlučio da nastavi tradiciju.

PRATITE NAS

Poslednji članci iz ove rubrike

Sting (Gordon Metju Tomas Somner), muzički velikan za koga kritičari argumentovano navode da je ’neponovljiv i jedinstven u svakom smislu’ drugoj polovini 20-og veka ostavio je mnogo muzike, a tek mu je ovaj vek zahvalan na više albuma.

Sve je počelo od Police trojke, od bas gitare i komponovanja panka, regea, roka, džeza, najprodavanijih albuma, preko solo karijere i 15 albuma od kojih je poslednji nedavno objavljen.

Stingovi albumi The Dream of the Blue Turtles, Nothing Like the Sun, The Soul Cages, Brand New Day i novi The Bridge dokaz su jedne karijere koju je obeležila originalnost i veliki rad, pošto je Sting inače poznat u krugu poznanika kao nepopravljivi perfekcionista, čovek ’težak na kompromise’ i dogovor. Veliki rad na muzici pratio je i rad na toleranciji, upoznavanje sa meditativnim tehnikama i tehnikama razumevanja saradnje sa drugima. Više puta su njegovi saradnici isticali da je Sting izuzetan umetnik, da je priviliegija sa njim raditi, ali da je isto toliko netolerantan i isključiv.

Ali, biografi veštijeg oka su primetili promenu u Stingu, i to ne samo telesnu pošto je intenzivno počeo da praktikuje jogu, već je 1996. sa ženom Trudi kupio imanje u srcu Toskane, tačnije dvorac iz 16-og veka okružen vinogradima, maslinama, jezerima i šumama.

Ovde je počeo drugi Stingov biznis pre nešto manje od dve godine. Zapravo se na ovom imanju koga zovu Palata već 500 godina proizvode vina, i Sting je odlučio da nastavi tradiciju.

Sa ženom je uložio veliki trud i novac da se celo imanje uredi i pre dve godine su posadili nove sadnice vinove loze na površini od 11 hektara i to po pravilima organske proizvodnje. Pošto o uzgajanju vinograda ništa nije znao, Sting je angažovao američkog eksperta za vinogradarstvo i proizvodnju vina Alana Jorka.

Danas Stingovi vinogradi godišnje proizvode 150 hiljada boca vina od različitih internacionalnih sorti grožđa. Za Ceoworld je rekao da proizvodi vina uglavnom od Vermentino i Sanđoveze sorti, a što su vinogradarski znalci ocenili kao izuzetno ozbiljan pristup kakav je inače Sting praktikovao i u muzici 50 godina unazad.

Vina kao imena uspeha

Zanimljivo je da Sting daje imena vinima po svojim veliki uspesima. U intervjuu je rekao da je „…vino kao pesma, mora da ispriča neku priču“.

Na primer, kada je napisao čuvenu pesmu Message in a Bottle, kako je ispričao, kroz pesmu je izrazio univerzalnu ljudsku potrebu za komunikacijom, kontaktom. „Bez sumnje, dobar način komunikacije je uživanje u vrhunskoj flaši vina sa prijateljima“, rekao je za Ceoworld. Tako je i jedno svoje vino nazvao Message in a Bottle. Veštiji somalijeri kažu da je ovo izuzetno vino, pitko, od sorti iz predela Toskane, sa aromom višnje, divlje borovnice i začina.

Sister Moon je još jedna Stingova pesma i po njoj je nazvao još jedno vino koje je kombinacija sorti Sanđoveze, Merlota i Kaberne Savinjona.

When We Dance je vino takođe raskošno crveno nazvano po Stingovoj pesmi.

Od Stinga sasvim očekivano i da je za celu proizvodnju angažovao i fotografa Eliota Ervita, što samo govori da ne odustaje od svog poznatog perfekcionizma i brige o svakom detalju.

Ne samo vina

Očekivano je i da se Sting na ovakvom velelepnom i tradicijom bogatom imanju neće zaustaviti na vinima. Sa Trudi se bavi i proizvodnjom maslinovog ulja i meda od mimoze, kestena, proizvode šumski i cvetni med.

U poslu su, naravno, i tri odvojene manje kuće oko dvorca koje par izdaje za odmor, venčanja ili korporativne skupove.

Sting je inače već ušao u istoriju. Pesma Every Breath You Take je radijski najslušanija pesma do sada. Teško da će je neka prestići.

Prethodni tekstElizabet Holms je kriva
Sledeći tekstRođen Žilet (1855)

Komentari

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime

Preporučujemo