Sumnjivo? Da. Mask prodao akcije Tesle pre izveštaja o padu potražnje

Foto: Pixabay / marscinpascinski

Ključne tačke
  • Izvršni direktor Tesle Ilon Mask prodao je svoje akcije u kompaniji u vrednosti od skoro 3,6 milijardi dolara.
  • Wall Street Journal se zato pita: da li je Mask znao da je posao usporen kada je prodao svoje akcije, imajući u vidu da kompanija nije informisala investitore o rezultatima skoro dva meseca?
  • „Da li je sumnjivo? Da. Da li je sasvim moguće da postoje druga objašnjenja? Naravno.”

Krajem prošle godine, nakon talasa novinskih izveštaja koji ukazuju na opadajuću potražnju za vozilima njegove kompanije, izvršni direktor Tesle Ilon Mask prodao je svoje akcije u kompaniji u vrednosti od skoro 3,6 milijardi dolara.

Početkom godine, Tesla je izvestila svoje investitore o padu isporuke vozila u četvrtom kvartalu koji je znatno manji od prognoziranog, što je dovelo do pada Teslinih akcija.

Da li je Mask znao?

Wall Street Journal se zato pita: da li je Mask znao da je posao usporen kada je prodao svoje akcije, imajući u vidu da kompanija nije informisala investitore o rezultatima skoro dva meseca.

Mask je prodao skoro 22 miliona akcija od 12. do 14. decembra po prosečnoj ceni od oko 163 dolara po akciji, prema regulatornom podnesku. Nakon izveštaja investitorima, akcije Tesle su bile vredne 108 dolara, a poslednjih dana su se oporavile pa im je cena oko 127 dolara.

„Ovo bi trebalo da bude od velikog interesa za SEC“, kaže Džejms Koks, profesor na Univerzitetu Duke koji je svedočio pred Kongresom o insajderskoj trgovini. „Ovde je pitanje šta je znao i šta je tržište očekivalo kada je prodao? To je kritičan trenutak.“

Generalno, pravila američke Komisije za hartije od vrednosti (SEC) zabranjuju korporativnim insajderima da trguju hartijama od vrednosti svojih kompanija dok su svesni materijalnih nejavnih informacija. Međutim, izuzeci su brojni.

Mask je prodao više od 39 milijardi dolara Teslinih akcija od vrhunca vrednosti njihovih akcija u novembru 2021., uključujući skoro 23 milijarde dolara prošle godine, delom za finansiranje kupovine Twitter-a od 44 milijarde dolara.

Da li je sumnjivo? Da.

Bez obzira da li je Mask do sredine decembra bio svestan teških vremena za Teslu, znaci slabe potražnje za Teslinim vozilima gomilali su se nedeljama, navodi Wall Street Journal.

Dana 24. oktobra, novinski izveštaji su rekli da je Tesla smanjio cene u Kini. Dana 1. decembra, novinski izveštaji su navodili da je Tesla smanjila cene u SAD.  Bloomberg News je 5. decembra izvestio da Tesla planira da smanji proizvodnju u Kini. Tri dana kasnije, Bloomberg je izvestio da Tesla planira da skrati radne smene u svojoj fabrici u Šangaju. Do 22. decembra, osam dana nakon završetka prodaje akcija od strane Maska, novinski izveštaji kažu da je Tesla ponovo snizio cene u SAD i počeo da nudi 10.000 milja besplatnog punjenja za vozila isporučena u decembru.

Da li se pad rasta prodaje pojavio u internim podacima do sredine decembra i da li je Mask video te brojke, moglo bi pomoći da se utvrdi da li je možda prekršio pravila o insajderskoj trgovini.

„Da li je sumnjivo? Da. Da li je sasvim moguće da postoje druga objašnjenja? Naravno. Ali to je ono što je proces izvršenja“, rekao je Donald Langevort, profesor prava na Univerzitetu Georgetown i autor rasprave o insajderskoj trgovini.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde