Super-bogati neće u poreske rajeve jer je tamo ‘na smrt’ dosadno

Foto: Envato Elements / seventyfourimages

Super-bogati u Velikoj Britaniji (VB) „nikada ne bi napustili zemlju iz poreskih razloga“ jer se plaše da će im biti „na smrt“ dosadno u „kulturno neplodnim“ poreskim rajevima, pokazuje novo istraživanje stručnjaka sa Londonske škole ekonomije (London School of Economics – LSE).

Istraživači sa LSE intervjuisali su 35 članova 1% najbogatijih u Velikoj Britaniji – po bogatstvu ili prihodima – i otkrili da niko nije rekao da će napustiti VB zbog poreskih razloga, piše Guardian.

„Ne bih išla u poreski raj. Možete li zamisliti išta gore od odlaska u poreski raj?“ rekla je jedna od ispitanika, Lin, koja radi u konsaltingu.

Plaža, sunce, a nema pozorišta

„Neko malo mesto sa samo ljudima sa jahtama i poslugom. Dakle, ne, ne bih otišla iz tog razloga… Želim da živim u živahnoj ekonomskoj klimi u kojoj ima prostora za inovacije i mislim da je London takav.”

Drugi ispitanik, Luk, koji radi u advokaturi, rekao je: „Imam lep život ovde [u Londonu]. Mojim klijentima koji su se preselili na Bahame bilo je nasmrt dosadno. Sunce, more i pesak. U redu, odlično je za nekoliko nedelja da napuniš baterije, ali posle nekog vremena pomisliš: „Pa, baš bih voleo da odem da gledam operu.“ Pa, možete to da zaboravite –nema pozorišta na Bahamima.”

Društvene stigme za super-bogate

Istraživanje LSE pokazalo je i da se super-bogati plaše društvene „stigme vezane za migraciju poreza“.

„Ispitanici su omalovažavali one koji su odlučili da se presele u poreske svrhe“, navodi se u istraživačkom radu.

„Neki su poreske migrante na moralnim osnovama ocenili kao neprimereno ekonomski sebične, dok su drugi izrazili snobizam prema poreskim povoljnim destinacijama kao dosadnim i kulturno neplodnim.”

Sem Fridman, profesor sociologije na LSE-u i vodeći autor istraživanja, rekao je da zobg toga mora osporiti preovlađujuća pretpostavka da će, ako oporezujete bogate, oni otići.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

1 KOMENTAR

  1. Pa možda jeste dosadno, ali pare su na sigurnom. VB je sama po sebe polu poraseki raj, pošto su porezi izuzeto niski. Posebno ako se kupuju nekretnine. NIje ni čudo što ima mnogo podstanara, nekretnine drže stanodavci. Slična je situacija i u Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj. KOd nas i u Jožnoj Evropi je stanje bolje za vlasnike pošto i manje bogati pojedinci imaju vlasništvo nad svojim stanom ili kućom

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde