Svet će doživeti najveći transfer bogatstva u istoriji. Šta će biti sa novcem?

Tokom narednih 20 godina, svet će doživeti najveći transfer bogatstva u istoriji.

Samo u SAD,  84 triliona dolara preneće se na mlađe generacije, pokazuje najnoviji izveštaj “Investor Watch” švajcarske banke UBS.

Na ovu temu već smo pisali u tekstu Šta će biti sa ’cunamijem bogatstva’ koji nadolazi?

Anketirano je 4.500 investitora na 14 tržišta sa najmanje milion dolara u uložnoj imovini, a izveštaj je otkrio da oko 40% investitora širom sveta nije formalizovao plan nasleđivanja, zbog složenosti pravedne podele svog nasledstva. Pedeset procenata anketiranih investitora nije otkrilo gde se imovina drži, kako namerava da je podeli ili koliko vredi.

Šta je pravedno?

Glavni problem na koji ukazuju investitori,  a to je čak dve trećine njih, je kako podeliti svoje bogatstvo na način koji se smatra pravednim, posebno ako to znači neravnopravnu podelu imovine među naslednicima. Investitori koji su odlučili da favorizuju neke od svojih naslednika u odnosu na druge jasno znaju i zašto to rade, pri čemu 80% daje više naslednicima sa kojima su u bližim odnosima. Drugi navode finansijske potrebe njihovih naslednika kao faktor ali i koliku odgovornost mogu da preuzmu kada je pitanje brige o svom dobrotvoru koji stari.

„Dok investitori u velikoj meri žele da proces nasleđivanja teče glatko, neadekvatno planiranje nasleđa može biti skupo i može dovesti do nerešenog porodičnog sukoba“, rekao je Ikbal Kan, predsednik Globalnog upravljanja bogatstvom i predsednik za Evropu, Bliski istok i Afriku u UBS. „Svaka porodica ima različite vrednosti i trebalo bi da bude podržana od strane tima profesionalaca koji im mogu pomoći da razviju personalizovanu strategiju za očuvanje onoga što im je najvažnije”.

Strahovi

Za naslednike, razgovor o bogatstvu je takođe težak, ali prekasno raspravljanje o planovima za nasledstvo može stvoriti izazove:

  • Trećina priznaje da ima nerešene probleme i sukobe sa drugim naslednicima,
  • Skoro polovina je rekla da je jedna od najvećih prepreka otvorene komunikacije je strah od toga da izgledaju sebični,
  • Među investitorima koji su dobili nasledstvo, četiri od 10 želelo bi da su pre toga bili otvoreniji sa roditeljima.
  • Za one koji su služili kao izvršitelji nasledstva, 64% je reklo da je bilo teško izvršiti poslednje želje njihovih roditelja ili rođaka.

Vlasnici preduzeća suočavaju se sa dodatnim komplikacijama kada se bave transferom bogatstva — posebno zato što je posao često najvrednija imovina i teško ga je preneti. Šest od 10 vlasnika preduzeća se bore da pravedno podele imovinu. Otprilike polovina (47%) se nada da će svoj posao prepustiti porodici, ali mnogi nemaju plan i nisu razgovarali o svojim namerama sa naslednicima ili postavili očekivanja o planovima za tranziciju poslovanja.

Većina investitora i naslednika se slaže da je najbolji oblik akcije stalna i svrsishodna komunikacija, a oko polovina svih anketiranih investitora izrazilo je interesovanje za uključivanje profesionalca koji bi pomogao u raspravama o transferu bogatstva.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

1 KOMENTAR

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde