Tehnologija koja bi mogla da spasi industriju električnih automobila

Industrija električnih automobila na klimavim je nogama zbog nestašice, a samim tim i velikih cena ključnih sirovina, litijuma, kobalta i nikla.

Međutim, američki startap Alsym Energy razvio je tehnologiju koja bi mogla da spasi celu industriju. Vodena baterija, za koju nisu potrebni ni litijum ni kobalt, jako je sigurna, održiva i izrazito jeftina, piše tportal.

Startap iz Masačusetsa je razvio navodno nezapaljivu bateriju na bazi vode za električne automobile, brodove i stacionarna skladišta energije. Baterija bi trebala da bude snažna kao standardne litijum-jonske baterije s kobaltom, a pritom i dvostruko jeftinija.

Svi korišteni materijali u proizvodnji ovih održivih baterija nezapaljivi su i neotrovni, što olakšava njihovu proizvodnju. Početkom sledeće godine Alsym namerava da implementira svoje prve vodene baterije u automobile klijenata. Ako se njihova tehnologija pokaže dobrom, moglo bi to označiti prekretnicu u industriji električnih automobila.

Električni automobil bez kobalta

Zbog nestašice ključnih sirovina za proizvodnju baterija njihovi veliki proizvođači, automobilske kompanije i startapovi poslednjih godina ulažu milijarde u razvoj novih baterija, manje zavisnih o retkim sirovinama. Naime već postoje baterije za električni automobil koje se mogu proizvesti bez kobalta, u čijoj proizvodnji prednjače Kinezi. One proizvedene bez litijuma pak još nisu na tom nivou da zadovolje potrebe današnjeg tržišta.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde