Tražili smo od ChatGPT-a da napiše tekst o srpskom biznis modelu. Da li je pogodio?

Mnogo se ovih dana priča o četbotu zasnovanom na veštačkoj inteligenciji pod nazivom ChatGPT.

Iza ovoga stoji OpenAI, neprofitni istraživački centar, osnovan 2015. godine. Prvi čovek je Sem Altman, tehnološki ‘vunderkind’ kako ga zovu, koji je imao tek 19 godina kada je osnovao svoju prvu kompaniju.

ChatGPT se smatra najboljim četbotom sa veštačkom inteligencijom ikada predstavljenog široj javnosti.

U pitanju je prototip zasnovan na dijalogu čoveka i mašine koji je sposoban da razume prirodni ljudski jezik i da generiše impresivno detaljan pisani tekst nalik onom koji bi sastavio sam čovek.

Rešili smo da ga isprobamo, pa smo mu postavili pitanje kako on vidi srpski biznis model.

Evo šta nam je odgovorio:

“Poslovni model u Srbiji karakteriše mešavina preduzeća u državnom i privatnom vlasništvu. Država igra značajnu ulogu u ekonomiji, pri čemu su mnoge ključne industrije pod njenom kontrolom. Međutim, poslednjih godina se radilo na promovisanju preduzetništva i rasta privatnog sektora.

Srbija ima snažan poljoprivredni sektor, gde su usevi sa najvećim izvozom pšenica, kukuruz i šećerna repa. Prerađivačka industrija je takođe važan deo privrede, pri čemu su kompanije u automobilskom, farmaceutskom i prehrambenom sektoru posebno istaknute.

Poslednjih godina fokus je bio na privlačenju stranih investicija u Srbiju, pri čemu je vlada nudila različite podsticaje da podstakne preduzeća da započnu poslovanje u zemlji. Srbija ima povoljan položaj, sa dobrim saobraćajnim vezama sa drugim delovima Evrope i pristupom kvalifikovanoj radnoj snazi.

Sve u svemu, poslovno okruženje u Srbiji se smatra relativno povoljnim, sa stabilnom političkom klimom i rastućom ekonomijom. Međutim, i dalje postoje izazovi, kao što su visoki nivoi korupcije i spora birokratija, koji se moraju rešiti kako bi zemlja u potpunosti realizovala svoj potencijal kao centar za poslovanje i investicije.”

Daleko, blizu, ili tačno?

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

1 KOMENTAR

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde