U Crnoj Gori se prodaje više stotina turističkih objekata

Foto: Twenty20

Više stotina turističkih objekata, odnosno hotela, apartmana, vila i sličnih objekata širom Crne Gore oglašeno je na prodaju, prema podacima sa sajtova za prodaju nekretnina.

Podgorički Dan piše da bi ovi podaci morali da zabrinu nadležne, s obzirom da se turizam već duže vreme ističe kao glavna privredna grana u državi koja generiše najveće prihode.

Većina ovih hotela prodaje se na primorju, a njihova cena varira između par stotina hiljada evra, pa do nekoliko miliona, prenosi Investitor.

Kao jedan od gradova u kojem je primetan značajan broj hotelskih kapaciteta koji je na prodaju, ističe se Herceg Novi, gde je na prodaju stavljeno čak 45 hotela. Takođe, u Kotoru je oglašeno čak 36 ovakvih objekata, dok je u Tivtu oglašeno 28. Čak 51 objekat prodaje se u Budvi, dok je u Baru i Ulcinju na prodaju oglašeno 105, odnosno 25 turističkih objekata. Ovo je, čini se, posledica višedecenijskog okretanja primorskog regiona turizmu i porastu gradnje apartmanskih objekata. Cene nekretnina na primorju drastično su porasle od početka rata u Ukrajini.

Nema strategije

Kako za Dan kaže dekan Fakulteta za biznis i turizam u Budvi Rade Ratković, situacija se iz godine u godinu komplikuje.

“Kod nas dominiraju mali hoteli, i ne čude me ponude za prodaju tih objekata, jer imamo velikih problema sa upravljanjem destinacijom već duže vremena, koji se iz godine u godinu uvećavaju”, kaže Ratković.

Ratković navodi i da smo, već duže od tri decenije, omogućili gradnju sekundarnog stanovanja, odnosno u našoj turističkoj strukturi, veliki hoteli čine svega 10 odsto.

Prema Ratkovićevim rečima, crnogorski turistički proizvod slabi i zbog jako kratke sezone, te da su relativno skoro važili za pristupačnu destinaciju, naročito za turiste sa dubljim džepom.

“Sada smo, kada je reč o maloprodajnoj trgovini, među najskupljim u Evropi, skuplji i od Nemačke ili Švajcarske. Pravog turizma imamo malo, traje jako kratko i teško je rentabilno poslovati u takvim okolnostima,” kaže Ratković i zaključuje da je crnogorska privreda u krizi, “nemamo jasnu strategiju, i dok god nam to ne bude prioritet neće biti napretka.”

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde