„Usporavanje kreditne aktivnosti je gorka pilula koju moramo progutati“

“Usporavanje kreditne aktivnosti ne bih nazvala rizikom, već nužnim korakom i gorkom pilulom koju moramo progutati zarad vraćanja globalne ekonomije u stanje održivosti”, kaže za “Svet bankarstva i investicija” Jasna Terzić, predsednica Izvršnog odbora Erste banke.

Ona je u intervjuu za dvobroj magazina rekla da je cilj koji centralne banke žele da ostvare – stavljanje inflacije pod kontrolu i njeno što brže vraćanje na nivoe koji na najbolji način podstiču dugoročni privredni rast i zaposlenost.

“U procesu monetarnog zatezanja, centralne banke stoga podižu bazne kamatne stope sa krajnjim ciljem da poskupe i uspore kreditnu aktivnost. To usporavanje kreditiranja je nažalost već primetno u mesecima za nama. Iako je bankama prioritet da klijentima omoguće lakši i brži pristup novcu, uz minimalne troškove zaduživanja, neophodno je da uvažimo obaveze prema štedišama”, kaže predsednica IO Erste banke.

Terzić naglašava da je ono što je jako dobro, je činjenica da je udeo nenaplativih potraživanja na nivou bankarskog sektora Srbije i dalje na jako niskom, nivou uprkos rastu kamatnih stopa (na kraju aprila 3,05%).

To je posledica odgovornog pristupa kreditiranju od strane banaka, ponuda kredita sa fiksnim kamatnim stopama, ali i veoma odgovorne politike Narodne banke Srbije. Ona je pravovremenim merama, poput skraćenja maksimalne ročnosti keš kredita, poslednjih godina uticala na ograničavanje kapaciteta za zaduživanje stanovništva i samim tim nas adekvatno pripremila za izazovna vremena koja su usledila”, kaže Terzić.

Likvidnosti na našem tržištu i dalje ima dovoljno

Na pitanje o pronalaženju načina da se što efikasnije pregura period smanjene likvidnosti i recesionih pritisaka, Terzić kaže da likvidnosti na našem tržištu i dalje ima dovoljno, ali je sama cena izvora poskupela.

“Dovoljno je videti koje kamatne stope banke nude svojim klijentima u odnosu na period pre izbijanja globalne krize da bi se razumelo zbog čega su krediti poskupeli. Svedoci smo velikog broja negativnih događaja u različitim sferama na globalnom nivou i naša ekonomija svakako ne može biti izuzeta od njihovih efekata i posledičnih rizika. Međutim, uprkos tome, nevezano za globalne tendencije i recesione pritiske, ne očekujem da će biti problema u tom pogledu – banke će biti tu za sve svoje klijente i u svakom trenutku moći će da servisiraju njihove zahteve”, zaključuje Jasna Terzić.

Ceo intervju možete pročitati u novom broju “Sveta bankarstva i investicija”.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

1 KOMENTAR

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde