Vampirski život bogatih tehnomagnata

Foto: Youtube

Ključne tačke
  • U novoj BBC Radio 4 emisiji Besmrtni, gostovao je Brajan Džonson.
  • Epizoda je nazvana Drakula jer je tema pokušaj tehnomagnata da izbegnu smrt i produže ljudski vek.
  • Džonson živi vampirski život i transfuzijom uzima krvnu plazmu svog sina, a svoju daje ocu.

Tehnološki magnati su započeli veliku revoluciju besmrtnosti. Njihovi izumi (PayPal, Facebook, kriptovalute) danas su u svačijoj realnosti i nadživeće ih. Tako bi bar trebalo po zakonu prirode. Ali, koliko je poznato javnosti, ovi štićenici Silicijumske doline u kojoj su počeli da zarađuju milijarde, planiraju da ne stare i predano na tome rade.

Pre nekoliko decenija ostatku ljudske populacije predstavili su jedan veliki problem za koji niko nije ni znao da postoji. To je smrtnost sa procesom starenja koji joj prethodi. Ako starenje ili smrt tretirate kao poremećaj i bolest, naravno da ćete pozvati u pomoć medicinu. Tako danas stoje stvari.

Kako će ovi moćnici stići do besmrtnosti u inat prirodi i uz silu koju im je tehnologija obezbedila? Naukom, istraživanjima, farmacijom, genima, tretmanima, pa i vampirskim načinom života.

Vampirski život

Ako vas zanima tema besmrtnosti i dokle se u istraživanjima i kreativnoj nejazažljivosti stiglo danas, zanimaće vas i novo čedo BBC Radio 4. U pitanju je podkast koji vodi psiholog Aleks Krotoski ’Besmrtni’ (Immortals).

Jednu od epizoda Krotoski je nazvala ’Drakula’. U uvodom delu rekla je:

„Pre samo dve decenije bilo je smešno i zamisliti da svako u džepu ili ruci ima kompjuter. Zatim su talantovani naučnici i vanserijski preduzetnici pomerili stvari i napravili masovne promene ubeđeni da ih ništa neće zaustaviti…“

Nije sve stalo na čistoj tehnologiji. Ekipa Silicijumske doline započela je novu borbu koja traje poslednjih 20 godina i pokrenuta je jednom željom – da žive večno.

„I, ne samo da misle, već znaju, da je tehnologija ta koja će ih odvesti u večnost“ u prvim sekundama podkasta Krotoski je uvela slušaoce.

Gost je bio Brajan Džonson, poznat tehnogenije, milijarder koji je svoju kompaniju Braintree Venmo prodao PayPal-u za 400 dolara (neki mediji pišu i za duplo više). Jedan je u nizu koji želi gorepomenuti večni život. Koga zanimaju detalji, poznat je i po vampirskom stilu života jer mesečno uzima krvnu plazmu svog sina, a svoju daje ocu.

Ko kaže da ne može?

„Nemam strah od smrti, ako ljudi misle. Zahvalan sam na svakom trenutku u životu. Naravno da bih, kao i većina, želeo da živim što duže. Ali, od kada sam prodao svoju firmu pre 10 godina, počeo sam sa hipotezom da ćemo svi umreti. Pitanje je da li je to tačno u slučaju da nauke uznapreduju do nivoa da se smrtnost postavi u pitanje“, ispričao je Džonson.

Krotoski je posvedočila slušaocima da Brajan Džonson ima neverovatnu kožu. Ima 45 godina, ali njegov izgled ne može to da potvrdi. Mogla bi da mu dodeli od 18 do 60. Godišnje troši dva miliona dolara svog ličnog novca testirajući na sebi sve što nauka preporučuje da bi „živeo dovoljno dugo da živi večno“.

Istražujući tehnološke inovacije više od 25 godina i radeći kao psiholog, Krotoski uverava da je tehnologija vrlo uspešna u svojim namerama, pa makar se radilo i o nameri da se otarasi smrti. „Svi bismo ispali smešni i naivni ako ne bismo verovali ovim ljudima koji su se već pokazali i svima iz korena promenili živote. Ko kaže da se to neće ponoviti? Uostalom, u poslednjih 100 godina ljudski život je dva puta duži“, u jednom od komentara rekla je autorka emisije.

Vampirski tretman generacija

Brajan Džonson koristi sve što može, a što je dala nauka ne bi li produžio život.

Prvo, strogo kontroliše unos kalorija u dogovoru sa naučnicima.

Vežba po tačno propisanom protokolu i propisanom algoritmu.

Redovno i kontrolisano uzima suplemente i dodatke ishrani.

Ali, najradikalniji je vampirski tretman – transfuzija krvne plazme mladih ljudi.

Iako je upoznat sa svim opasnostima transfuzije i rizikom od prenosa bolesti, Džonson je preduzeo mere predostrožnosti. Jedino što mu je trebalo je mlad, prav i zdrav donator. Pokazalo je da najbolji donator njegov 17-godišnji sin.

„Nikada ranije nisam tako pažljivo pratio šta moj sin jede kao sada jer njegova krv ulazi u moje telo. On ima punomoć za moj opstanak“, priznao je Džonson.

Po njegovim rečima, postupak razdvajanja plazme od crvenih krvnih zrnaca nije jednostavan. Njegovom sinu se zabadaju igle u vene kao i pri svakoj transuziji s tim da u ovom slučaju, veoma bučna mašina automatski razdvaja plazmu i eritrocite koje odmah vraća u telo donatora. Nekoliko sati kasnije, Džonsonu se ubrizgava sinovljeva plazma.

Nije kraj priče

I, tu se porodična veza za očevu dugovečnost ne završava. Brajan Džonson je donator krvne plazme svom ocu koji ima punih 70.

„U celom ovom procesu nema emocija. To je samo procedura koju sprovodimo. Uzimao sam krvnu plazmu ranije od mladih donatora, ali ipak je drugačije kada znam da mojim venama teče plazma mog sina. Možda je nasmisleniji trenutak u životu mene i mog oca kada on dobija moju plazmu. Sada delimo privatnost“, izjavio je Džonson.

Iz svog ličnog iskustva, autorka emisije ’Besmrtnici’ Krotoski, tvrdi da su savremeni tech mozgovi nezaustavljivi u svojim namerama. Ambiciozni su. Spremni da urade lude stvari da sprovedu ideje i reše velike probleme.

Pored svega toga, baš kao i Brajan Džonson, imaju i duboke džepove za ovakve i slične eksperimente. Da li su sluge nauke u nadi da će ljudima doneti koju godinu zdravog života, ili su samo zaljubljeni u sebe i svoja dela i procenili da je šteta da ih jednog dana nema?

A, šta ako su svi ovakvi dobrovoljci u pravu i neka budućnost potvrdi da smrt nije obavezna?

Za sve.

Vampirski ili na neki drugi način. Saznaće se.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

1 KOMENTAR

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde