Versace i Jimmy Choo dobijaju novog vlasnika

Foto: Envato Elements / 918Evgenij

Ključne tačke
  • Njujorška kompanija Tapestry koja “pod svojom kapom” ima modne brendove poput Coach i Kate Spade, u pregovorima je da kupi Capri Holdings.
  • Američke kompanije kupuju modne brendove u pokušaju da preteknu LVMH i Kering, ali su i dalje iza evropskih giganta, koji su u poslednje vreme i sami kupovali druge modne kuće.
  • Kompaniju je pre više od dve decenije osnovao modni dizajner Majkl Kors. Godine 2011. kompanija, tada poznata kao Michael Kors Holdings, izašla je na berzu.

Njujorška kompanija Tapestry koja “pod svojom kapom” ima modne brendove poput Coach i Kate Spade, u pregovorima je da kupi Capri Holdings.

Capri poseduje modne brendove Michael Kors, Jimmy Choo i Versace, a ovaj potez komentariše se kao pokušaj da se bolje takmiči sa evropskim modnim gigantima.

Capri ima tržišnu vrednost od 4 milijarde dolara, a Tapestry oko 10 milijardi dolara, a dogovor se očekuje krajem nedelje, piše Wall Street Journal.

Američke kompanije kupuju modne brendove u pokušaju da preteknu LVMH i Kering, ali su i dalje iza evropskih giganta, koji su u poslednje vreme i sami kupovali druge modne kuće. Kering, koji već u svom vlasništvu ima Gucci, je prošlog meseca kupio udeo u Valentinu, a prošle godine pokušao je da kupi Tom Ford, ali je francuska kompanija izgubila na aukciji od kozmetičkog giganta Estee Lauder, koji je platio više od 2 milijarde dolara za luksuznu modnu marku.

LVMH je 2021. godine zaključio ugovor o kupovini luksuznog nakita Tiffany.

Tržišna vrednost kompanije Capri je naglo pala sa vrhunca od 20 milijardi dolara početkom 2014. jer se borila sa prezasićenosti svog brenda Michael Kors i akvizicijama koje su dale različite rezultate. Akcije kompanije sa sedištem u Londonu kojima se trguje u SAD pale su za oko 40% ove godine nakon što je kompanija upozorila na razočaravajuću prodaju.

Capri “luksuzni populizam”

Kompaniju je pre više od dve decenije osnovao modni dizajner Majkl Kors. Godine 2011. kompanija, tada poznata kao Michael Kors Holdings, izašla je na berzu.

Pod izvršnim direktorom Džonom Ajdolom, Capri je brzo rastao praktikovajući verziju takozvanog “luksuznog populizma”. Umesto da ograniči pristup svojoj robi kako bi održala auru ekskluzivnosti, ona ih je učinila široko dostupnim kroz sopstvene prodavnice, nezavisne butike i robne kuće, istovremeno lansirajući i jeftinije linije.

Kompanija je 2017. godine kupila dizajnersku marku obuće Jimmy Choo, a 2018. i italijansku modnu kuću Versace. Kada je Versace ugovor zatvoren, kompanija je promenila ime u Capri, po italijanskom ostrvu za koje je poznato da privlači džet set.

Tapestry je, u međuvremenu, pokušala da stvori sopstvenu kuću brendova koja će parirati evropskim luksuznim konglomeratima. Pored Coach-a, njegovi brendovi uključuju Kate Spade i mnogo manji Stuart Weitzman.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde