Veštačka inteligencija je ‘gladna’. Evo kako će Microsoft da je ‘nahrani’

Foto: Envato Elements / Iakobchuk

Ključne tačke
  • Energija koja je dostupna nije očigledno dovoljna da “’nahrani’ sve veće potrebe veštačke inteligencija, pa se polako okreće alternativama.
  • Microsoft je objavio oglas u kome traži stručnjaka za nuklearnu tehnologiju koji će voditi tehničku procenu kompanije za integraciju malih modularnih nuklearnih reaktora (SMR) i mikroreaktora.
  • Interesovanje za nuklearnu energiju je poraslo uporedo sa zabrinutošću zbog klimatskih promena poslednjih godina.

Ekspanzija veštačke inteligencije i njena sve veća upotreba zahteva mnogo energije i računarske snage. Energija koja je dostupna nije očigledno dovoljna da ’nahrani’ sve veće potrebe, pa se polako okreće alternativama.

Da već nešto raditi na tome, Microsoft je “saopštio javnosti” jednim oglasom za posao. Barem su to tako zaključili američki novinari.

Microsoft je objavio oglas u kome traži stručnjaka za nuklearnu tehnologiju koji će voditi tehničku procenu kompanije za integraciju malih modularnih nuklearnih reaktora (SMR) i mikroreaktora „za napajanje centara podataka u kojima se nalaze Microsoft Cloud i AI“.

Mali nuklearni reaktori (SMR) su, kao što ime kaže, manji od konvencionalnih reaktora i jeftiniji i brži za izgradnju, jer su dizajnirani sa modularnom konstrukcijom i nije svakom komadu reaktora potreban proizvodni proces po meri. Jedna primarna kritika nuklearne industrije je da je za izgradnju reaktora potrebno previše vremena i novca.

A novca očigledno ima.

Gejts, Altman i nuklearna energija

U januaru je Microsoft najavio višegodišnju investiciju od više milijardi dolara u OpenAI, proizvođača viralnog AI chatbot ChatGPT. Bil Gejts, suosnivač Majkrosofta, inače fan nuklearne tehnologije,  takođe je predsednik odbora TerraPower, kompanije za nuklearne inovacije u procesu razvoja i skaliranja dizajna malih modularnih reaktora.

U maju je Microsoft objavio da je potpisao ugovor o kupovini električne energije sa Helion-om, startapom za nuklearnu fuziju, kako bi od njega kupovao električnu energiju 2028. Interesantno je da je Sem Altman, izvršni direktor OpenAI, rani i značajan investitor u Helion.

Interesovanje za nuklearnu energiju je poraslo uporedo sa zabrinutošću zbog klimatskih promena poslednjih godina, pošto nuklearni reaktori generišu električnu energiju, a da praktično ne ispuštaju nikakvu emisiju ugljen-dioksida.

Veliki deo nade za sledeću generaciju tehnologije nuklearnih reaktora u SAD polaže se upravo na manje nuklearne reaktore.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde