Voren Bafet – sam protiv celog sveta

Foto: Pixabay / Sugandha-art

Ključne tačke
  • Konferencija stranaka Organizacije Ujedinjenih nacija za klimatske promene (UNFCCC), COP28, usvojila je tako sporazum o postepenom ukidanju fosilnih goriva.
  • Koliko je ova konferencija ponudila odgovora na pitanje fosilnih goriva i koliko je realno da se sporazum brzo i ostvari, pokazuje ponašanje investitora Vorena Bafeta.
  • Bez obzira što ceo svet priča kako su fosilna goriva jednostavno ‘out’, Bafetu nije problem da krene protiv celog sveta.

„Zajedno smo se suočili sa realnošću i postavili smo svet u pravom smeru“, rekao je predsednik COP28 Sultan al-Džaber u završnoj reči na ovom događaju.

Konferencija stranaka Organizacije Ujedinjenih nacija za klimatske promene (UNFCCC), COP28, usvojila je tako sporazum o postepenom ukidanju fosilnih goriva. Kako su rekli, sporazum nudi „sveobuhvatan odgovor“ na klimatske promene. Zovu ga „istorijskim“.  

U isto vreme, na istom skupu, prema podacima Guardian-a, boravilo je čak 2,456 lobista koji drže stranu naftne i industrije gasa.

To je čak četiri puta više od broja koji se pojavio na prethodnom COP27 u Šarm al-Šeiku, što pokazuje da je uticaj naftnih kompanija bez presedana.

Koliko je ova konferencija ponudila odgovora na pitanje fosilnih goriva i koliko je realno da se sporazum brzo i ostvari, pokazuje ponašanje investitora Vorena Bafeta.

Bafet je već ‘ušao’ 40 milijardi

Ako ne znaš šta češ, gledaj šta radi Bafet”, poznata je rečenica na Wall Street-u.

Bafetov konglomerat Berkshire Hathaway kupio je ove nedelje, odmah posle konferencije, skoro 10,5 miliona akcija kompanije Occidental Petroleum za oko 588,7 miliona dolara, navedeno je u podnesku američkoj Komisiji za hartije od vrednosti. Oni agresivno kupuju akcije ove naftne kompanije od početka godine, a uskoro bi mogli da poseduju 50 odsto kompanije.

I ovo nije jedna od Bafetovih investicija u smislu “ako prođe, prođe”. Bafet je u biznis sa fosilnim gorivima ‘ušao’ sa skoro 40 milijardi dolara.

Sam protiv celog sveta

Bez obzira što ceo svet priča kako su fosilna goriva jednostavno ‘out’, Bafetu nije problem da krene protiv celog sveta.

I ima razloga za to. On je rekao CNBC-ju intervjuu ranije ove godine da će se najmanje ista količina nafte, a možda i više, proizvoditi za pet godina od sada.

“Prorok iz Omahe” jednostavno zna da će proces ukidanja fosilnih goriva trajati godinama, možda i decenijama.

Uz to, podatak da je sektor energetike najjeftiniji trenutno na berzanskom indeksu S&P500, sigurno Bafetu deluje primamljivo.

Ali na kraju, ono što je sigurno to je obična statistika. Svaki put kada Bafet stavi ozbiljan novac na neki biznis, on se na kraju i isplati.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

1 KOMENTAR

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde