Započeo proces prodaje Fortenova grupe

Foto: Twenty20

Fortenova grupa je otvorila međunarodni proces ispitivanja zainteresovanosti potencijalnih investitora za kupovinu udela u Fortenova Group MidCo B.V., holandskoj kompaniji koja je vlasnik Fortenova grupe d.d.

Za podršku u ovom procesu angažovana je međunarodna investiciona banka Lazard. Prikupljanje izjava o zainteresovanosti je tek počelo, a eventualno okončanje procesa se ne očekuje pre kraja septembra ove godine, navodi se u saopštenju.

U materijalu koji je distribuiran potencijalnim investitorima navedeni su i nerevidirani, prognozirani finansijski pokazatelji za 2022. godinu, koji kroz rezultate iz operativnog poslovanja pokazuju stabilnost kompanije. Fortenova grupa tako u prognozama za rezultate u protekloj godini navodi ukupne prihode veće od 5,2 milijarde evra, dobit iz operativnog poslovanja IFRS-16 veću od 470 miliona evra i prilagođenu dobit iz operativnog poslovanja veću od 300 miliona evra, neto dug od 1,1 milijarde evra, odnos neto duga i prilagođene dobiti iz operativnog poslovanja od 3,5 puta i likvidnost na računu veću od 280 miliona evra.

Istovremeno, sankcionisani suvlasnici, odnosno ruske banke Sberbank i VTB, imaju 49,9 odsto suvlasništva u Fortenova grupi. Iako sama Fortenova grupa nije pod sankcijama, sankcionisano suvlasništvo znatno otežava poslovanje i negativno utiče na vrednost kompanije za sve aktere, navode u kompaniji. Pre svega, ono onemogućava postizanje održive i efikasne kapitalne strukture. Dodatno, nakon neuspelih pokušaja Sberbanke da proda svoj udeo u Grupi, istekle su pravne osnove koje su postojale za dobijanje licence za sprovođenje izlaska sankcionisanih imaoca depozitnih potvrda iz vlasničke strukture. Stoga trenutno više nema ostvarivih mogućnosti za prodaju samo udela SBK Art-a ili Sberbanke.

Refinansiranje obveznice od 1,05 milijarde evra će kratkoročno biti rešeno najverovatnije kroz produženje postojeće obveznice na rok koji neće biti duži od kraja 2024. godine, uz uslove slične sadašnjima, ali i uz značajan dodatni jednokratni trošak. Sadašnji kreditor je za takav aranžman poslao neobavezujuću ponudu, koja će morati da bude prihvaćena, kako bi bio premošćen period u kojem se namerava rešiti situacija sa sankcionisanim deoničarima, uz namirenje u skladu sa sankcijama. Ako kompanija i tada bude imala trenutnu strukturu vlasništva, verovatno je da će svako sledeće refinansiranje pod ovakvim uslovima samo smanjivati vrednost kompanije za sve aktere, uključujući i suvlasnike, a posebno nesankcionisane suvlasnike.

Kod prodaje Fortenova Group MidCo B.V. namera je, pre bilo kakvog drugog plaćanja iz prikupljenih sredstava, isplatiti najpre Contigent Payment Rights – CPRs Fortenova Group TopCo B.V. koja se u iznosu od oko 78 miliona evra odnose na tzv. „granični dug“ – potraživanja dobavljača koja su dogovorena u nagodbi poverilaca Agrokora i reinstalirana na Fortenova Group TopCo.

Kroz ovaj proces Fortenova grupa namerava da maksimizira vrednost za sve aktere kompanije, uključujući i sve suvlasnike, bez obzira da li su sankcionisani ili ne. Suvlasnici, odnosno imaoci depozitnih potvrda Fortenova grupe, su obavešteni o započinjanju ovog procesa, i pozvani da predlože eventualna alternativa rešenja, navodi se.

Po završetku predloženog procesa Fortenova grupa više u svojoj kapitalnoj strukturi ne bi trebalo da ima sankcionisane suvlasnike, nasleđene iz procesa nagodbe poverilaca Agrokora. Na taj način bi bila rešena ključna prepreka u osiguravanju povoljne, dugoročne i održive nove kapitalne strukture i bio bi omogućen međunarodni investicioni potencijal kompanije.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde