Zaradio 2008. na krizi 2,7 mlrd a sada kupuje funtu na istorijskom minimumu

Bivši menadžer hedž fonda koji se proslavio dobitkom od 2,7 milijardi dolara tokom svetske finansijske krize 2008. godine kupuje funtu na isti dan kada je ona dostigla istorijski minimum.

Funta je juče pala na azijskom trgovanju na najniži nivo od 1985. godine prema dolaru, jer su se trgovci užurbano oslobađali britanske valute zbog spekulacija da će ekonomski plan nove vlade opteretiti finansije Ujedinjenog Kraljevstva do krajnjih granica.

Stefen Digl je u ponedeljak iskoristio 10 odsto sredstava „malog fonda“ da kupi funtu kako bi finansirao investicije u Velikoj Britaniji, pogotovo u pogledu kupovine akcija kompanija čija je zarada u dolarima, ali čiji su troškovi u britanskoj valuti, saopštio je u mejlu, prenosi Bloomberg. Nije izneo detalje o imenu i veličini fonda.

„Ne kažem da je cena na najnižem nivou. Ko će to znati?“, izjavio je investitor iz Singapura. „Ali, u odnosu na petogodišnji ili desetogodišnji prosek, funta je sada veoma jeftina.“

Investitori masovno prodaju ovu valutu nakon što je britanski ministar finansija Kvasi Kvarteng obećao smanjenje poreza, čime je rizikovao rast stope inflacije i vladinog duga. Cena funte je najviše potonula od marta 2020. godine i početka pandemije koronavirusa. 

Digl je jedan od osnivača hedž fonda Artradis Fund Management Pte, koji je osnovan 2001. godine. Artradis je stekao reputaciju zahvaljujući unosnim ulaganjima 2007. i 2008. godine. Kasnije je njegova porodična kompanija, Vulpes Investment Management, ulagala u biotehnologiju, plantaže avokada na Novom Zelandu, nekretnine u Nemačkoj i firme oružja u Evropi, čije akcije su povećale vrednost nakon ruske invazije na Ukrajinu. 

Klađenje na funtu nije samo oportunističko trgovanje valutama, jer firma ima investicije u Velikoj Britaniji kojima je potrebna funta, napisao je Digl, dodajući da ne vidi zašto „se podrazumeva agresivna reakcija na mini-budžet“.  

Odnos duga Velike Britanije prema BDP-u je manji nego što je slučaj sa većinom zemalja članica G7, što ostavlja prostora vladi za takvo smanjenje, izjavio je Digl. „Volim smanjenja poreza. Porezi u Velikoj Britaniji bili su previsoki i verovatno su ometali rast“, rekao je.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde