Zašto je LinkedIn sklonio pa vratio video ovog direktora koji osporava nauku?

Foto: LinkedIn screenshot

Ključne tačke
  • „Ne postoji klimatska kriza, a ni mi nismo usred energetske tranzicije“.
  • Ovo su reči Krisa Rajta, izvršnog direktora Liberty Energy iz 12-minutnog videa, koji je LinkedIn skinuo, pa posle vratio na svoju mrežu.
  • Kontroverzni video osporava etabliranu nauku i javno izrečene stavove drugih rukovodilaca u energetskoj industriji, i predstavlja njegovu najnoviju odbranu fosilnih goriva.

Ne postoji klimatska kriza, a ni mi nismo usred energetske tranzicije“.

Klimatska kriza, energetska tranzicija, zagađenje ugljenikom, čista energija i prljava energija – to je pet često korišćenih reči o energiji i klimi koje su i varljive i destruktivne.

Ovo su reči Krisa Rajta, izvršnog direktora Liberty Energy iz 12-minutnog videa, koji je LinkedIn skinuo sa svoje mreže.

Samoprozvani štreber koji je studirao inženjering na Tehnološkom institutu u Masačusetsu, 2011. godine osnovao je Liberty Energy, sada kompaniju sa sedištem u Denveru vrednu 2,8 milijardi dolara, koja pumpa vodu i pesak pod zemljom za lomljenje bunara klijenata.

Odlazak na LinkedIn, rekao je, bio je način za njega da proširi svoju publiku.

Kontroverzni video osporava etabliranu nauku i javno izrečene stavove drugih rukovodilaca u energetskoj industriji, i predstavlja njegovu najnoviju odbranu fosilnih goriva. Sada je postao i miljenik industrijskih panela i konzervativaca, piše Wall Street Journal.

LinkedIn “ispravio grešku”

Poslovna društvena mreža koja je u vlasništvu Microsoft-a kaže da je post bio u suprotnosti sa politikom platforme o dezinformacijama.

Rajt je uložio žalbu na odluku LinkedIn-a, a platforma je odgovorila da je video prekršio njenu politiku o neželjenoj pošti (spam) i prevarama (scam). Sledećeg dana, LinkedIn je obavestio Rajta da je zaključio da njegov post zapravo nije u suprotnosti sa njegovom politikom i da je vratio video. Portparolka LinkedIn-a je rekla da su „naše politike jasne o tome šta očekujemo od članova i kada napravimo grešku, ispravljamo je”.

Kompanije društvenih medija su poslednjih godina usvojile niz politika koje imaju za cilj postavljanje smernica o tome koji je govor prihvatljiv o aktuelnim temama, uključujući rezultate izbora i vakcinaciju protiv Covid-19. Te politike su donete kao odgovor na proliferaciju govora mržnje i lažnog sadržaja koji su ponekad postali viralni kada su ih podstakli algoritmi platforme, ali način na koji se pravila primenjuju često je bio kontroverzan.

Pinterest prvi uklanjao slične postove

Klimatske promene generalno nisu dobile toliko pažnje kao druge vrste sadržaja. Pinterest Inc. je prošle godine postao jedna od prvih velikih platformi društvenih medija koja je rekla da će ukloniti postove koji pogrešno predstavljaju naučne podatke ili na drugi način uključuju lažne informacije o klimatskim temama. LinkedIn nema politiku specifičnu za klimatske promene, ali njegova politika o lažnom ili obmanjujućem sadržaju kaže da zabranjuje postove koji su suštinski obmanjujući i da će označiti ili ukloniti sadržaj „koji sadrži sporne tvrdnje u vezi sa osetljivim političkim ili društvenim temama koje izazivaju podele“.

Većina energetskih kompanija usvojila je ciljeve za smanjenje emisija u svim svojim operacijama, a nekolicina je postavila ciljeve da budu neutralni od ugljenika do 2050. Neki poput British Petroleuma, kako smo ranije pisali, ipak prave neke redukcije, ali Rajt se u celoj toj priči najviše ističe.   

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde