Zašto ima toliko nesposobnih lidera?

Možda je vaša ‘od oka’ procena drugačija, ali verovatno ćete podržati pretpostavku da je danas sve više nesposobnih na liderskim pozicijama. Pošto je ovakva ‘od oka’ procena nešto što se ne može uzeti za ozbiljno jer je i dalje samo pretpostavka bazirana na utisku, bilo bi dobro pozvati u pomoć nauku i neko od istraživanja.

Tomas Čamor-Premuzik, profesor poslovne psihologije na Kolumbiji i UCL, je posebno zainteresovan za ovu temu i pre dve godine je objavio i knjigu u kojoj je raspravljao o tome zašto je sve više nesposobnih i nestručnih na vodećim pozicijama (Why do so many incompetent men become leaders?).

Dakle, pod pretpostavkom da je to tačno, logično dalje sledi više pitanja:

  • Kako to da su nesposobni i nestručni na liderskim pozicijama? Ko ih angažuje kao takve?
  • Zašto se angažuju baš takvi, nesposobni? Kako jedan nesposoban ’prevari’ onog koji zapošljava?
  • Šta sa posledicama ovakvog izbora za liderske pozicije?
  • Kako promeniti aktuelne kriterijume i za lidere birati one sposobne?

Nesposobni lider i „padanje“ na harizmatične osobe

Psiholog Čamor-Premuzik iznosi tri osnovna razloga ovakve nestručnosti u svetu lidera.

Prvi je opet nesposobnost, ali onoga koji procenjuje – da li je nečiji siguran nastup odraz samopouzdanja ili stručnosti koja se traži? U našoj kulturi procenjuje se da nečije samopouzdanje znači i talenat za vodeću poziciju, a to je objektivno daleko od istine. Jer, kad neko ima samopouzdanje, na druge ostavlja samo utisak da je dobar lider, ne znači da je zaista dobar, odnosno stručan.

Drugi razlog je ’padanje’ na harizmatične osobe. I u ovom slučaju se brkaju pojmovi – harizma se meša sa stručnošću. Osoba koja je harizmatična je zapravo zabavna, prijatna, šarmantna, ima dar za komunikaciju, ali taj dar ne znači i dar za lidersku poziciju, a tek ne znači stručnost za vođenje tima. Pre bi se reklo da je dobar lider skromniji u nastupu, ali to je takođe za ispitivanje.

Tražiti kvalitete

Treći razlog za uspon nesposobnih i nestručnih je u ljudskoj prirodi koja voli i ceni osobe koje su poznate, koje imaju narcističku crtu. „Decenijama unazad poštujemo poznate zato što oni sebe poštuju i zato što su poznati“, piše Čamor-Premuzik. U osnovi ovog problema su trendovi voli sebe bez obzira na sve ili ako misliš da si veliki, veliki si koji na liderske pozicije dovodi neadekvatne ličnosti, pre svega, a zatim i nestručne.

Rešenje ovog već hroničnog problema je tražiti kvalitete u potencijalnim liderima, a ne oslanjati se na bazična ljudska osećanja. „Ako želimo lidere koji su sposobni i kompetentni, moramo da pođemo od sebe i naše sposobnosti da procenjujemo i biramo ljude za vodeće pozicije“, piše poslovni psiholog Tomas Čamor-Premuzik.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde