Žene na visokim pozicijama i efekat staklenog plafona

Foto. Envato Elements / OlhaRomaniuk

Ovih dana glavna vest u britanskim medijima je bankrot drugog najvećeg grada u Engleskoj. Taj grad je Birmingem a bankrot je proglašen zbog desetogodišnje borbe sa sindikatima u vezi jednakih plata za žene i muškarce u gradskoj upravi. Gradska uprava je objavila da bi ih te jednake plate koštale 760 miliona funti.

Pitanjem jednakih plata u Srbiji bavila se emisija “Probudi se” na Nova S, a jedna od gostiju bila je Jelena Žarković, profesorka na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.

Žarković smatra da mi već dugo imamo strukturni problem gde žene idu u zanimanja koja su slabo plaćena.

“To je tako i u Srbiji i u Evropi, jer mi biramo da budemo učiteljice, nastavnice, lekarke, da radimo u sistemu socijalne zaštite koje je u suštini slabije plaćeno. To se zove sektorska segregacija i to potiče još iz sektora obrazovanja”, kaže ona ali dodaje da je tu situacija malo bolja u Srbiji nego u Evropi, jer je to “ostatak socijalističkog nasleđa gde su žene išle i na tehničke fakultete”.

“To vodi do toga da vi morate od malih nogu da promovišete da žena može jednako dobro da radi u tehnici ili mašinstvu i da budu jednako dobre kao muškarci. To može u nekoj budućnosti da vodi ka izjednačavanju plata,” kaže profesorka.

Efekat staklenog plafona

Žarković ističe da su ipak najveće razlike u platama tamo gde su plate najveće.

“Ako pogledate obveznike poreza na dohodak građana, a to su najbogatiji ljudi u Srbiji, kojih ima oko 30.000, ni 10 odsto među njima nema žena. A to su oni koji imaju najveća primanja u Srbiji”, kaže Žarković i to naziva “efekat staklenog plafona”. “Kad žene dođu do vrha, do nekih najvećih pozicije, najbolje plaćenih, tu je konkurencija najveća. Tu postoje neke nevidljive barijere što prouzrokuje da upravo tu postoje najveće razlike u platama. Visokim platama. Te razlike su manje kada su u pitanju niže plate”, kaže Žarković i dodaje:

“Da bi ste vi imali neku direktorsku poziciju, to znači da vi imate dugo radno vreme, da možete da ostajete da radite prekovremeno, da idete na poslovne sastanke, ručkove, večere, nešto što žena, pogotovo u tom periodu kad ima dete, verovatno ne može sebi da priušti.”

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde