Više
  - Reklama -

  AstraZeneca prodala svoj udeo u Moderni

  Još članaka iz ove rubrike

  Britansko-švedska firma AstraZeneca prodala je svoj udeo od 7,7 odsto u kompaniji Moderna za više od milijardu dolara nakon što su akcije američke biotehnološke firme porasle zahvaljujući tržišnom prodoru njene vakcine protiv korona virusa, objavio je londonski Times.

  U tekstu Timesa se napominje da nije poznato kada je AstraZeneca prodala svoj udeo u Moderni, s kojom planira da nastavi partnerstvo u proizvodnji lekova za druge bolesti.

  AstraZeneca bi mogla u budućnosti da prodaje na komercijalnoj osnovi svoju vakcinu protiv kovida, razvijenu u saradnji sa Univerzitetom Oksford, ako virus postane endemičan, dodaje se u tekstu.

  Moderna, čija je vakcina odobrena za hitnu upotrebu u Sjedinjenim Državama, saopštila je prošle nedelje da ove godine očekuje prodaju ovog cepiva u iznosu od 18,4 milijarde dolara.

  Times pretpostavlja da je novac od prodatog udela koristan kompaniji da kompletira akviziciju američke kompanije Alexion, koja se bavi ispitivanjem retkih bolesti koja je AstraZenecu koštala čak 39 milijardi dolara.

  - Reklama -spot_img

  Preporučujemo