Australija dobija prvu guvernerku u istoriji

Foto: Reserve Bank of Australia

Ključne tačke
  • Centralna banka Australije (Reserve Bank of Australia – RBA) saopštila je da će je u narednom periodu, po prvi put od osnivanja 1960. godine, voditi žena.
  • Mišel Bulok će naslediti Filipa Loua, koji se bliži kraju sedmogodišnjeg mandata na mestu guvernera.
  • Bulok je opisana kao “insajder RBA”, pošto se pridružila centralnoj banci kao analitičar pre skoro četiri decenije.

Centralna banka Australije (Reserve Bank of Australia – RBA) saopštila je da će je u narednom periodu, po prvi put od osnivanja 1960. godine, voditi žena.

Mišel Bulok će naslediti Filipa Loua, koji se bliži kraju sedmogodišnjeg mandata na mestu guvernera.

Njeno imenovanje dolazi u trenutku kada se zemlja bori sa rastućim cenama, a RBA se suočava sa velikim promenama. Banka je podigla kamatne stope na najviši nivo u poslednjih deset godina u pokušaju da se izbori sa inflacijom.

Australijskom industrijom finansijskih usluga dominiraju muškarci i ima jednu od najvećih razlika u platama polova u zemlji.

Bulok, koja je trenutno zamenica guvernera RBA, trebalo bi da počne svoj sedmogodišnji guvernerski mandat 18. septembra.

Insajder RBA

„Izazovno je vreme za ulazak u ovu ulogu, ali će me podržati jak izvršni tim i odbori“, rekla je Bulok u saopštenju. „Posvećena sam da obezbedim da RBA ispuni svoju politiku i operativne ciljeve u korist australijskog naroda“, dodala je ona.

Bulok je opisana kao “insajder RBA”, pošto se pridružila centralnoj banci kao analitičar pre skoro četiri decenije.

Za to vreme bila je na visokim rukovodećim pozicijama, uključujući pomoćnika guvernera i šefa odeljenja za politiku plaćanja, pre nego što je u aprilu 2022. imenovana za zamenika guvernera RBA.

Australijski premijer Entoni Albanez rekao je u objavi na Twitteru da je Bulok „izvanredan ekonomista, sa dugom i istaknutom karijerom u centralnoj banci“. „Verujemo da ona ima iskustvo, stručnost i svežu perspektivu da predvodi RBA dok se Australija – i svet – suočavaju sa tekućim ekonomskim izazovima“. rekao je.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde