Bafet opet zna nešto što mi ne znamo?

Kompanija Vorena Bafeta, Berkshire Hathaway, objavila je u utorak u svom najnovijem tromesečnom izveštaju Komisiji za hartije od vrednosti da ovaj industrijski konglomerat više nije vlasnik deonica u bankama JPMorgan Chase, PNC i M&T banke. Sve te deonice su prodate u četvrtom tromesečju 2020.

Čini se da jedan od najpoznatijih američkih investitora krije loše prognoze finansijskog sektora i da ima interes za naftne kompanije, kao i za telekom i medije.

On je, kako javlja CNN, u poslednja tri meseca prošle godine kupio udele u kompanijama Chevronu i Verizonu, gde je kako javljaju mediji kupio akcije u vrednosti od preko 8 milijardi dolara.

Interesovanje za telekomunikacione mreže (Bafet poseduje i značajan broj akcija u konkurentskom T-Mobileu) bivši prvi čovek kompanije Cisco Džon Čejmbers vidi u tome što Bafet veruje u budući uticaj 5G tehnologije.

„Mislim da tržište podcenjuje odakle će doći stvarni rast. Kada pogledam tržišne tranzicije, oni su vrte oko 5G, interneta svega, 500 miliona uređaja koji se povezuju, čak i oko energije na održiv i ekološki prihvatljiv način. To su velike opklade na koje bih se odlučio,“ kaže Čejmbers za Yahoo Finance.

Druga stvar koju mediji navode je da je Bafet investitor koji ulaže na duge staze, a Verizon je kompanija koja je i u periodu pandemije pokazala stabilno poslovanje.

Sa druge strane, prodaja JPMorgan Chasea vredna je pažnje s obzirom na to da se Berkshire udružio s bankom koju vodi Jamie Dimon i Amazonom u poduhvatu zdravstvenog osiguranja pod nazivom Haven, osnovanom 2018. godine, ali koji je prošlog meseca najavio planove gašenja. Berkshire je i dalje vlasnik deonica Amazona.

Berkshire Hathaway je takođe smanjio svoj udeo u skandalima preplavljenom Wells Fargu, ali zadržao je svoje pozicije u Bank of America, Bank of New York, Bancorpu i American Expressu. Berkshire je, međutim, stekao novi udeo u drugoj finansijskoj kompaniji – brokerskom osiguranju Marsh & McLennan.

Bafetova kompanija prodala je u istom periodu sve svoje deonice proizvođača Covid-19 vakcine Pfizer, kao i rudarske kompanije Barrick Gold, što je u startu bila čudna investicija za Bafeta jer je dobro poznata njegova odbojnost prema ulaganju u zlato. 

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde