Brazil i Argentina spremaju zajedničku valutu

Foto: Envato Elements / novegor

Brazil i Argentina imaju nameru da pojačaju ekonomsku integraciju, a to uključuje i razvoj zajedničke valute, rekli su brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva i argentinski lider Alberto Fernandez u zajedničkom članku koji je objavljen  na argentinskom sajtu Perfil.

„Nameravamo da prevaziđemo barijere u trgovini, pojednostavimo i modernizujemo pravila i podstaknemo upotrebu lokalnih valuta“, navodi se u tekstu i dodaje da su odlučili da unaprede diskusiju o zajedničkoj južnoameričkoj valuti koja se može koristiti i za finansijske i za komercijalne tokove, “smanjujući troškove operacija i našu spoljnu ranjivost“, prenosi CNBC.

Ideja o zajedničkoj valuti prvobitno je pokrenuta u članku koji su prošle godine napisali Fernando Hadad i Gabrijel Galipolo, sada brazilski ministar finansija i njegov izvršni sekretar, a Lula ju je pomenuo tokom kampanje.

Predsednik Brazila izabrao je Argentinu za svoje inauguraciono međunarodno putovanje otkako je preuzeo dužnost, držeći se tradicije prve posete najvećem trgovinskom partneru Brazila u regionu. To je usledilo posle četiri godine napetih odnosa tokom vlade bivšeg brazilskog desničarskog predsednika Žair Bolsonara.

“Sur”

Financial Times (FT) je ranije tokom ove posete, izvestio da će susedne nacije ove nedelje objaviti da počinju pripremne radove na zajedničkoj valuti.

Plan, o kome će se raspravljati na samitu u Buenos Ajresu ove nedelje, biće fokusiran na to kako bi nova valuta, koju Brazil predlaže da zove „sur“ (jug), mogla da podstakne regionalnu trgovinu i smanji oslanjanje na američki dolar, izvestio je FT pozivajući se na zvaničnike .

Političari iz obe zemlje su o toj ideji razgovarali još 2019. godine, ali su tada naišli na otpor brazilske centralne banke.

Prvobitno počevši kao bilateralni projekat, inicijativa će kasnije biti proširena i na druge latinoameričke nacije, navodi se u izveštaju.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde