Više
  - Reklama -

  Bruto devizne rezerve NBS – 13,5 milijardi evra

  Još članaka iz ove rubrike

  Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju decembra, prema preliminarnim podacima, iznosile 13,5 milijardi evra, saopštila je centralna banka i navela da je u 2020. godini radi održavanja relativne stabilnosti na deviznom tržištu, prodala 1,45 milijardi evra neto.

  Neto devizne rezerve, devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima, na kraju decembra iznosile su 11,1 milijardi evra.

  Povećanje bruto deviznih rezervi u decembru je ostvareno u ambijentu u kojem je država dodatno smanjila svoje devizne obaveze po osnovu deviznih kredita i deviznih hartija od vrednosti, što je doprinelo smanjenju javnog duga Srbije, navodi se u saopštenju.

  Na povećanje deviznih rezervi u decembru uticali su u najvećoj meri prilivi po osnovu privatizacije Komercijalne banke od 395 miliona evra i aktivnosti NBS neto kupovinom deviza na domaćem deviznom tržištu.

  U decembru, kao i u 2020. godini, vrednost dinara prema evru gotovo je nepromenjena, navodi se i dodaje da je NBS na međubankarskom deviznom tržištu u decembru neto kupila 170 miliona evra.

  U 2020. godini, NBS je radi održavanja relativne stabilnosti na deviznom tržištu, a u uslovima znatno pojačane globalne neizvesnosti usled krize izazvane pandemijom, neto prodala 1,45 milijardi evra.

  - Reklama -spot_img

  Preporučujemo