Cene zakupa stanova padaju?

Foto: Twenty20

Cene zakupa stanova u Beogradu konačno su počele da padaju i danas je mnogo lakše pronaći stan po pristojnoj ceni, nego pre godinu dana, kaže istraživanje sajta4zida.rs.

Agenti za nekretnine kažu da su cene rentiranja od početka godine u proseku niže i do 30 odsto. Istovremeno se potražnja prepolovila. To, ipak, ne važi za sve, jer osim potražnje, na cene utiče i lokacija, ali i tip nekretnine. Manji stanovi se brže izdaju i po višim cenama, dok su veći stanovi manje traženi. Samim tim se stanodavci odlučuju i da spuste kiriju da bi brže pronašli podstanare, kaže istraživanje u skladu sa podacima sa sajta 4zida.rs.

Prošle godine udvostručene cene

Ogromna potražnja za stanovima prošle godine je doprinela da se cene iznajmljivanja u pojedinim delovima grada udvostruče. Cene su postale nerealne i teško dostupne podstanarima. Naročito veliki rast zabeležen je u centralnim gradskim opštinama, na Savskom vencu, Vračaru i Starom gradu. Upravo za ove lokacije je u početku bilo najveće interesovanje Rusa i Ukrajinaca. Oni su plaćali visoke kirije i mesecima unapred. Stanodavci su podigli cene zakupa i u drugim delovima grada. Beogradskim podstanarima bilo je sve teže da izmiruju mesečne kirije, ali i da pronađu stan koji sebi mogu da priušte.

Tržište se smiruje

Od početka godine primetan je, međutim, pad tražnje za stanovima. To je očigledno umirilo i tržište, jer su stanodavci morali da spuste kirije, da bi izdali svoje nekretnine. Čini se da se sada situacija menja u korist podstanara i da su cene rentiranja u padu. Ipak, one su i dalje daleko iznad onog nivoa na kojem su bile početkom prošle godine.

Ovo su cene zakupa stanova oglašenih na sajtu 4zida u pet beogradskih opština.

Garsonjere

Mali stanovi su tradicionalno najtraženiji i najlakše se izdaju. Stoga su i cene zakupa ovog tipa nekretnina zabeležile najveći rast tokom prošle godine. U prvom tromesečju prosečna cena iznajmljivanja garsonjere na Vračaru bila je oko 490 evra. Međutim, prema podacima sa portala 4zida, prosek trenutno oglašenih garsonjera na Vračaru je oko 400 evra. To je oko 90 evra manje u odnosu na prvi kvartal. Početkom godine na Novom Beogradu je zakup koštao oko 475 evra. Sada se garsonjera na teritoriji ove opštine može iznajmiti za oko 360 evra. Prosečna cena na Zvezdari je sa 330 evra, pala na 292 evra. Na Paliluli je zakup za oko 20 evra jeftiniji u odnosu na prvi kvartal – prosečna cena oglašenih garsonjera je sada oko 230 evra. Na Voždovcu je prosečna kirija pala za oko 50 evra – sa 325 na 273 evra.

Jednosobni stanovi

Najveći pad kod jednosobnih stanova zabeležen je na Paliluli. Stanodavci su ih u prva tri meseca ove godine u proseku oglašavali za 350 evra. Sada traže oko 300 evra za mesečno rentiranje ovog tipa nekretnine. Jednosoban stan na Vračaru je u proseku koštao 500 evra, a sada je moguće pronaći jeftiniji smeštaj. Prosečna cena oglašenih stanova ove strukture u ovoj centralnoj gradskoj opštini je oko 460 evra. Na Zvezadi jednosoban stan košta u proseku oko 325 evra. To je oko 25 evra manje u odnosu na prvi kvartal.

Voždovac i Novi Beograd izuzeci

Nisu, međutim, u svim opštinama cene zakupa stanova pale. Na Voždovcu je prosek oglašenih jednosobnih stanova isti kao u prvom kvartalu i iznosi oko 340 evra, dok je na Novom Beogradu u proseku cena za oko 10 evra veća u odnosu na prvi kvartal. Vlasnici su za rentiranje tražili oko 465 evra, dok je prosek stanova koji su trenutno u ponudi oko 474 evra.

Dvosobni stanovi

Dvosobni stanovi na Novom Beogradu su se u periodu od januara do marta izdavali u proseku za 850 evra. Sada je oglašena cena oko 782 evra. Toliko je trenutno potrebno izdvojiti i za mesečni zakup nekretnine istog tipa na Vračaru. Na Zvezdari su dvosobni stanovi oko 520 evra, a cena je za oko 30 evra niža u odnosu na prvi kvartal. Istu kiriju traže i stanodavci na Paliluli, dok je na Voždovcu prosečna cena iznajmljivanja dvosobnog stana ostala nepromenjena od početka godine i iznosi oko 550 evra.

Mirovanje cena tokom leta

Tokom juna se ne očekuju veće oscilacije cena, osim eventualno blagog pada. Na to može uticati to što već posle junskog roka mnogi studenti otkazuju smeštaj u Beogradu. S druge strane, neki akademci će možda baš letnji period iskoristiti da bi ranije iznajmili povoljniji smeštaj.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde