Više
  - Reklama -

  Crna Gora: “Plantaže” na ivici bankrota

  Još članaka iz ove rubrike

  Državna crnogorska kompanija “Plantaže” na ivici je bankrota i da bi ona bila spasena potrebna je pomoć države od najmanje pet miliona evra u narednih mesec, saznaju podgoričke “Vijesti” iz više izvora bliskih kompaniji i izvršnoj vlasti.

  Vlada Crne Gore saopštila je da će uraditi sve što je u zakonskim okvirima da Plantaže opstanu, navodeći da je potencijal koji poseduju “trenutno ozbiljno ugrožen”.

  Prema oceni izvora “Vijesti”, većinski državna kompanija otežano posluje zbog nedomaćinskog poslovanja i nekontrolisanog uzimanja kredita iz prethodnog perioda, a “u problemima je u izvršavanju obaveza prema bankama, dobavljačima, državi i zaposlenima”, prenosi Investitor.me.

  “Poseban problem, kako je saopšteno premijeru i resornom ministru, predstavljaju neophodna, a nedostajuća sredstva za ovogodišnju proizvodnju i održivost proizvodnje. Situacija u Plantažama je sledeća – na osnovu kredita “Plantaže” duguju oko 24 miliona. Obaveze prema zaposlenima i državi iznose oko 7,5 miliona, od čega su samo iznosi poreza i doprinosa 4,5 miliona evra.

  “Prema stranim i domaćim dobavljačima kompanija duguje oko šest miliona”, prenosi sagovornik upućen u stanje kompanije koje je predstavljeno Vladi. Kako je naveo, kompanija trenutno ima oko 600 zaposlenih, od čega je 150 višak, a u sezoni zapošljava još 400 ljudi.

  - Reklama -spot_img

  Preporučujemo