Da li pametne brave mogu biti hakovane

Vlasnici stanova i kuća ugrađuju pametne brave sa ciljem da zaštite svoju nekretninu i vrednosti u njoj na najbolji način. Na samu pomisao o mogućem hakovanju, opravdano se postavlja pitanje da li sa-vremene brave, koje treba da podrže bezbednost, u jednom trenutku postaju pretnja po nju.

Kao odgovor, odmah umirujemo zabrinute – pametne brave nije lako hakovati, posebno ako se pridržavate saveta o njihovom ugrađivanju koje daju stručnjaci.

Potrebno je, najpre, da vam bude jasna tehnologija na kojoj počiva „pamet“ pametnih brava.

Posle klasičnih brava sa ključem, a zatim i specijalno dizajniranim ključevima, u razvoju brava imali smo fazu unošenja koda za otključavanje, da bi poslednjih godina sve to polako bivalo prevaziđeno. Mobilni telefon postao je sredstvo za pametno beskontakno otključavanje pametne brave, odnosno vašeg stana. Na sceni, dakle, imamo dva uređaja slična kompjuteru – telefon i bravu, kao i el-ektronsku vezu između njih, obično na osnovu Bluetooth tehnologije. Haker teorijski može pokušati da pristupi podacima iz vašeg telefona, a može slično da uradi i sa bravom ukoliko je Bluetooth uključen. Pre nekoliko godina zabeležen je primer baga u Bluetooth protokolu autentifikacije, koji je omogućio hakerima da bez ikakve autorizacije otvore vrata. Proizvođači su sistemom „zakrpa“ problem rešili, ali je ostalo upozorenje da hakeri mogu pronaći propust na drugom mestu.

Za onesposobljavanje zaštite uz pomoć Bluetooth uređaja za hakovanje, neophodno je da haker bude u neposrednoj blizini brave, zbog malog dometa ove tehnologije. Slično je i sa upotrebom wi-fi veze, ako nju koristi brava. Mnogo ozbiljniji propust može da nastane ukoliko aplikacija koja se koristi za kontakt, ili sam firmver brave, nisu apdejtovani. Svi propusti koji se u jednoj verziji programa uoče, ispravljaju se u sledećoj, pa bi o ovome trebalo voditi računa.

Savet za veću bezbednost pametne brave je, dakle, redovno apdejtovanje firmvera brave i aplikacije za kontakt sa telefonom.

Najbolje je koristiti brave proverenih i poznatih brendova, koje su se pokazale kao sigurne na tržištu i koje imaju moćan bezbednosni protokol.

Nabavite brave sa najmanje 128-bitnom AES enkripcijom. Da ne ulazimo u detalje – u pitanju je jedna od najnaprednijih formi bezbednosti u ovom trenutku. Proverite i da li brava poseduje ANSI ili sličan standard sigurnosti. 

Koristite dvostepenu autorizaciju koja sadrži pasvord i još jednu formu provere – obično u obliku bezbednosnog tokena koji dobijate na telefon.

Dobro bi bilo da uz bravu imate i neki drugi vid obezbeđenja – bezbednosne kamere ili smart alarm, čime biste dodatno ojačali zaštitu.

Nijedna brava nije 100% sigurna, pa ni pametna brava. Činjenica je, ipak, da ona danas jeste značajno sigurnija od klasičnih, i da se u daljem razvoju mogu očekivati nova poboljšanja.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde