„Demokratije, a ne Kina, će pisati trgovinska pravila za 21. vek“

Sjedinjene Države i Evropa će formirati zajednički tehnološki savet za izradu novih globalnih trgovinskih pravila, a sve to u cilju i naporima američkog predsednika Džoa Bajdena da okupi evropske saveznike i suprotstavi se rastućem uticaju Kine, izveštava američki CNBC, a prenose mediji.

Američko-evropski savet za trgovinu i tehnologiju imaće tri glavna cilja: da uspostavi nove globalne trgovinske standarde za tehnologije u usponu, da unapredi demokratske vrednosti na internet mreži, i da nađe modalitete za saradnju SAD i EU na istraživanjima i razvoju inovacija.

Prema rečima američkog savetnika za nacionalnu bezbednost Džejka Salivana, krajnji ishod ove inicijative je da, kako prenose mediji, „demokratije, a ne bilo ko drugi, ne Kina ili druge autokratije, pišu trgovinska i tehnološka pravila za 21. vek.

Na američkoj strani, trgovinskim savetom će predsedavati državni sekretar Antoni Blinken, ministarka trgovine Đina Rejmondo i trgovinska predstavnica i ambasadorka Ketrin Tai, rekao je jedan zvaničnik iz Bajdenove administracije, koji je o ovom pitanju informisao novinare pod uslovom anonimnosti dok traju aktuelni pregovori.

Drugi specifični ciljevi saveta uključuju: koordinaciju standarda u oblasti novih tehnologija, kao što su veštačka inteligencija, kvantno računarstvo i biotehnologije, zatim nalaženje načina da lanci snabdevanja postanu otporniji i manje zavisni od Kine, nastavak reformisanja Svetske trgovinske organizacije i koordinacija regulative za tehnološke platforme.

Da podsetimo da je na nedavno završenom Samitu G7 dogovorena nova inicijativa infrastrukturne podrške zemljama u razvoju pod nazivom  “Izgradimo bolji svet”, koja bi trebalo da bude alternativa rastućem kineskom uticaju i inicijativi “Pojas i put”, što Kina ni malo nije dobro dočekala i istog dana poslala poruke upozorenja.

Inicijativu „izgradimo bolji svet“ na nedavno završenom Samitu grupe sedam najrazvijenih država sveta predložio je upravo američki predsednik Bajden, a na Samit G7 je došao s čvrstom namerom da taj plan i sprovede. Iako još uvek nema dovoljno podataka kako bi sve ove inicijative kao ravnoteža rastućem uticaju Kine mogle da se izvedu i finansiraju, američka administracija na čelu sa novim predsednikom Bajdenom ovih dana putuje Evropom i održava sastanke od Samita G7, EU, NATO-a do sastanka sa ruskim predsednikom Putinom, a sve u cilju jasnog i glasnog traženja saveznika protiv Kine.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde