Guvernerka: Od banaka očekujem odgovornost

Redakcija
Redakcija
Bonitet.com

Poslednji članci iz ove rubrike

„Iako NBS ne utvrđuje visinu naknada za pojedine usluge, od banaka očekujem da pokažu odgovornost i shvate da ni one ne postoje bez građana i privrede i da moraju konkurentnim uslovima da se bore za klijente od kojih žive“, rekla je u intervjuu za agenciju Tanjug Jorgovanka Tabaković, guvernerka Narodne banke Srbije.  

Ona je to rekla povodom prakse da banke naplaćuju usluge elektronskog bankarstva, iako su ih promovisale kao besplatne.

Govoreći o naknadama banaka, ona ističe da, iako centralna banka ne određuje njihovu visinu, obezbedila je da građani i privreda, pre nego što odluče u kojoj će banci otvoriti račun, imaju jasne i potpune informacije o tome koje sve usluge u kojoj banci dobijaju i po kojoj ceni.

Kao ne manje važno, Tabakovićeva ističe i to da građani i privrednici u svakom trenutku imaju mogućnost da zaštite svoja prava ako se banka ne pridržava propisa ili ugovora, jer NBS u okviru svoje kontrolne funkcije, ali i u postupcima po pritužbama korisnika, nadzire da li se banke pridržavaju propisa i odredaba ugovora.

Guvernerka NBS Tabaković kaže da očekuje povoljne uslove za zaduživanje i u dinarima i evrima, a bankarski sektor ocenjuje kao visoko kapitalizovan i likvidan.

Preporučujemo

Pratite nas