Katar obezbedio Kinu LNG-om do polovine ovog veka

U senci Svetskog prvenstva u fudbalu, Katar je postigao, kako kažu, najduži sporazum ikad postignut u energetskom sektoru.

Ova država je objavila da je sa Kinom sklopila sporazum na 27 godina o snabdevanju te zemlje sa tečnim prirodnim gasom (LNG).

Ovo je objavljeno u jeku svetske krize sa energentima i u vreme kada više zemalja Evrope traga za alternativama za ruske energente, a nisu uspele da postignu takav sporazum sa bogatim emiratom u Persijskom zalivu.

Javna kompanija QatarEnergy, će svake godine izvoziti kineskoj naftnoj korporaciji Sinopec četiri miliona tona tečnog prirodnog gasa (LNG) iz svog novog projekta North Field East, rekao je na konferenciji za novinare katarski ministar energije Saad Šerida Al-Kabi.

North Field East je u centru strategije Katara za povećanje proizvodnje tečnog prirodnog gasa za više od 60 odsto, da dostigne 126 miliona tona godišnje do 2027. godine.

Azija, Kina, Japan i Južna Koreja predstavljaju glavno tržište za gas za Katar, sa kojim sve više pokušavaju da sklope dogovore evropske zemlje posle početka sukoba Rusije i Ukrajine.

Međutim pregovori sa Evropljanima su bili teški, Nemačka i druge zemlje su odbile da potpišu tako dugoročne sporazume kao što je Katar sklopio sa azijskim zemljama, navodi agencija France Press.

„Mišljenja sam da je nestabilnost u poslednje vreme naterala kupce da shvate važnost osiguranja dugoročnog snabdevanja“, rekao je Al-Kabi, dodavši da pregovaraju i s drugim kupcima u Kini i Evropi koji žele da garantuju sigurnost snabdevanja.

Mehanizam određivanja cene biće sličan kao u dosadašnjim ugovorima koji su bili vezani za cenu nafte, napomenuo je. „U poslovima s Azijom cenu vežemo za naftu. Tako smo radili do sada, a taj ćemo mehanizam koristiti i u budućnosti“.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde