Ko su ruski oligarsi koji trpe sankcije EU?

Ovih dana smo svedoci da i pored toga što nisu označeni kao ‘prijatelji’ predsednika, neki ruski biznismeni povlače poteze kao da jesu. Kao prvi, Roman Abramovič koji je objavio da prodaje engleski Čelsi koji je u njegovom vlasništvu.

Ovi ostali čekaju sledeće poteze, kako Putina tako i sveta.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu, EU je zamrznula sredstva i uvela zabranu putovanja za više od dvadeset najistaknutijih ruskih oligarha, od kojih su mnogi bliski povezani sa predsednikom Vladimirom Putinom.⁠

Ovo su neki ruski oligarsi koji se nalaze na toj listi i o kojima se najviše priča.

Igor Sečin, izvršni direktor Rosnefta, najvećeg ruskog proizvođača nafte⁠. Kao jedna od prvih “sankcija” francuske vlasti su mu u Mediteranu oduzele jahtu. 

Ališer Usmanov, ruski milijarder koji je nekada bio najbogatiji čovek u zemlji. Tajkun u oblasti metala i tehnologije, Usmanov, rođen u Uzbekistanu, kontroliše drugu po veličini rusku telefonsku mrežu, MegaFon, i metalnog giganta Metalloinvest zajedno sa drugim preduzećima⁠. 

Mihail Fridman, suosnivač Alfa grupe, koja poseduje najveću rusku privatnu banku Alfa-Bank, najveći lanac supermarketa Ks5 i mobilnog operatera Veon. On takođe sa kolegom Petrom Avenom, vodi londonsku grupu za privatni kapital LetterOne⁠. Oni su sada u centru pažnje medija na Ostrvu, jer su zbog povezanosti sa Kremljem, sada odlučili da ‘zamrznu’ svoje akcije u ovoj kompaniji. LetterOne je vredan oko 22 milijardi dolara, a njih dvojica poseduju nešto manje od 50% akcija.

Violončelista i KGB

Igor Šuvalov, bivši zamenik premijera Rusije, našao se pod sankcijama EU. Njegova porodica poseduje imovinu vrednu preko 200 miliona dolara, a prema britanskim medijima vlasnik je stana vrednog 11 miliona funti u Londonu. Kao značajna figura bio je zadužen i za prikupljanje sredstava za Zimske olimpijske igre u Sočiju, kao i kandidaturi Rusije za organizaciju Svetskog prvenstva u fudbalu. 

Nikolaj Tokarev, generalni direktor Transnefta koji kontroliše država i najveće svetske kompanije za naftovode. Ovaj oligarh je, prema navodima EU,  zajedno sa Putinom služio u KGB-u i jedan je od njegovih „dugogodišnjih poznanika“. 

Sergej Roldugin, ruski biznismen (i nagrađivani violončelist) odgovoran je za „prebacivanje najmanje 2 milijarde dolara kroz banke i ofšor kompanije kao deo Putinove skrivene finansijske mreže“, navodi EU.

Genadij Timčenko, vlasnik je Volga Group, privatne investicione grupe, i akcionar Banke Rossiia. EU navodi da je on „jedan od Putinovih poverenika“.

Petr Fradkov, predsednik ruske državne banke PJSC Promsvyazbank, koja „pruža finansijsku podršku ruskom odbrambenom sektoru i ruskoj vojsci“.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde