Koje kompanije najviše troše na lobiranje u EU?

Google, Facebok i Microsoft najviše troše na lobiranje u Evropskoj uniji kako bi uticali na nove, strože propise koji bi trebali ograničiti moć američkih tehnoloških divova, pokazalo je u utorak objavljeno istraživanje.

Organizacije Corporate Europe Observatory i LobbyControl utvrdile su da 612 kompanija, grupa i udruženja troši više od 97 miliona evra godišnje na lobiranje kojim nastoji da utiče na evropsku politiku prema digitalnoj ekonomiji, prenosi Seebiz.

Najviše troši Google, 5,75 miliona evra, pokazalo je istraživanje. Slede Facebook s 5,5 miliona evra, Microsoft s 5,25 miliona, Apple s 3,5 miliona, Huawei Technologies Co Ltd s tri miliona i Amazon.com Inc s 2,75 miliona evra.

Kompanije su podatke dostavljale evropskom registru za transparentnost do sredine juna ove godine.

Potrošnja tehnološkog sektora na lobiranje nadmašuje čak i onu farmaceutskih i finansijskih kompanija, te proizvođača fosilnih goriva i hemikalija, koji su dosada bili najizdašniji, utvrdili su Corporate Europe Observatory i LobbyControl.

„Sve veći lobistički uticaj velikih tehnoloških kompanija i digitalne industrije u celini odražava njihovu ogromnu i sve značajniju ulogu u društvu“, zaključuju.

Podaci bi trebali zazvoniti na uzbunu i podstaknuti zakonodavce u EU da postrože nacrte zakona i propise o lobiranju, upozoravaju dve organizacije.

„Potrošnja je ogromna i valja strahovati da će platforme iskoristiti svoju moć kako bi njihov glas u raspravi o novim propisima za digitalne platforme nadjačao suprotstavljene i kritičke glasove“, dodaju.

Lobiranje tehnoloških kompanija usredsređuje se na ključni evropski zakon o digitalnim tržištima, koji definišu šta tehnološki divovi smeju, a šta ne. Važan im je i zakon o digitalnim uslugama budući da od njih traži da ulože više napora u kontrolu objavljenog sadržaja.

Autori istraživanja upozoravaju na pristup digitalnog sektora Evropskoj komisiji, istakavši da su lobisti učestovali u tri četvrtine sastanaka službenika EK o dva nacrta zakona, od njih ukupno 270.

Napominju da određenu ulogu u propagiranju narativa tehnološke industrije igraju i poslovna udruženja, instituti, pa čak i političke stranke.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde