Kuda idu ljudi kao Bezos?

Džef Bezos odlučio je da se povuče sa mesta prvog čoveka kompanije Amazon, a na njegovo mesto dolazi Andi Džesi koji se pridružio Amazonu 1997. godine.

U pismu radnicima Amazona, Bezos je objavio da će se ubuduće fokusirati na “nove proizvode i rane inicijative”.

Šta su to “novi proizvodi i rane inicijative” za Bezosa? 

Prvo, on je poslednji u nizu korporativnih moćnika koji su se sklonili od svojih svakodnevnih poslova kako bi se posvetili drugim aktivnostima. Drugo, Bezos je kao i mnoge njegove kolege milijarderi, rešio da spasi svet. 

On namerava da ostane izvršni predsednik Amazona, ali će više vremena posvetiti „strastima“ poput vlastite svemirske kompanije Blue Origin i fondacije Bezos Earth, kojoj je prošle godine donirao 10 milijardi dolara.

Što se tiče Blue Origin, u aprilu prošle godine NASA je “nagradila” tim kompanije sa 579 miliona dolara za razvoj svojih raketa i opreme za sletanje na mesec, a Bezos je nedavno objavio da će njegova kompanija biti prva koja će odvesti ženu na mesec.

Bezos Earth je objavio svoje prve dobitnike fonda od 10 milijardi dolara. Fond je napravljen da vodi borbu za klimatske promene tako što će davati “grantove” naučnicima i drugim organizacijama, a među prvima će to biti su organizacije kao što je Natural Resources Defense Council ili World Wildlife Fund.

A kako kolege?

Svemir nije povukao samo Bezosa. Pre njega su to učinili Ričard Branson, osnivač Virgin grupe, koji takođe poseduje kompaniju za svemirske letove Virgin Galactic i želi svemirski turizam da učini pristupačnim. I naravno Ilon Mask koji je otišao najdalje. On je prvo veliko bogatstvo stekao prodajom Pay Pal-a eBayu 2002. godine nakon čega je osnovao kompaniju za proizvodnju električnih automobila Tesla i solarnu elektranu SolarCity.

A šta rade druge kolege? Neki kao Donald Tramp i Majkl Blumberg, biznis su zamenili politikom. 

Bil Gejts spašava svet kroz brigu o globalnom zdravlju kroz Fondaciju “Bill and Melinda Gates”

Ted Tarner, pokrenuvši Cable News Network (CNN) je očevu kompaniju za oglašavanje pretvorio u posao vredan više milijardi dolara, ali je posle odlučio da kupuje klubove; bejzbol klub Atlanta Braves i košarkaški Atlanta Hawks.

Za razliku od svih njih, Voren Bafet u 90-toj godini ne želi u penziju. Još mu se radi.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde