‘Ludi naučnik’ doveo ‘bebu Teslu’ do Wall Street-a

Gogoro, tajvanski startap koji se bavi proizvodnjom električnih skutera, imaće svoj debi na Wall Street-u.

Startap koji podržava Al Gor i koji je jedan od najvećih dobavljača kompanije Apple, nakon spajanja sa kompanijom za kupovinu posebne namene (SPAC), Poema Global, vrednuje se na oko 2,35 milijardi dolara. To je više nego trostruko u odnosu na poslednju objavljenu procenu od 800 miliona dolara u septembru 2017, piše CNN.

‘Ludi naučnik’

Gogoro je 2011. godine osnovao izvršni direktor Horas Luk, samoproglašeni „ludi naučnik“ koji je prethodno vodio strategiju proizvoda za XBox u Microsoft-u i inovacije u elektronskom gigantu HTC. Kompanija, koju takođe podržavaju Foxconn i Temasek, prodaje sopstvene električne skutere i pretplate na svoju mrežu za zamenu baterija.

Mreža uključuje hiljade stanica koje omogućavaju vozačima da lako zamene svoje baterije u roku od nekoliko minuta.

Njegovo najveće tržište je kod kuće na Tajvanu, gde Gogoro kaže da pokreće 97% svih električnih dvotočkaša. Pre nešto manje od dve godine, Luk je rekao da oseća da kompanija nije spremna da se proširi van tog kompaktnog ostrva. Sada smo „više nego spremni“, rekao je on u intervjuu za CNN Business.

‘Beba Tesla’

Luk je rekao da je kompanija izabrala Njujork za svoju ponudu zbog visoke likvidnosti i sposobnosti investitora „da vide dalje od danas“.

Mladi ljudi ovih dana „gledaju u Teslu“, rekao je Luk. Ali većina vozača u gradovima kao što su Bangkok, Mumbai i Ho Ši Min možda nikada neće moći da priušte ta električna vozila, dodao je.

Gogoro popunjava tu prazninu, tvrdi ‘ludi naučnik’.

„Ako ste mislili da je Tesla sjajan, trebalo bi da pogledate Gogora“, rekao je Luk, dodajući da se kompanija ponekad naziva ‘ beba Tesla’, ili ‘Tesla dvotočkaš’.

Električni skuteri su se u poslednje vreme suočili sa sve većom kontrolom, jer se pojavljuju izveštaji o zapaljenim vozilima širom sveta, uključujući Indiju i Kinu.

Luk je tvrdio da su Gogoro-ovi skuteri bezbedniji jer korisnici mogu da vrate baterije na određene stanice gde se tehnologija dosledno proverava, umesto da ih prisiljavaju da ih sami pune kod kuće ili negde drugde.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde