Microsoft u Irskoj: Dobit – 315 milijardi, porez – nula!

Firma Microsoft Round Island One, ćerka kompanija Microsofta, koja posluje u Irskoj, a kao obveznik je registrovana na Britanskim Bermudskim ostrvima, s jednim zaposlenim – direktorom, platila je nula dolara poreza na oko 315 milijardi dolara dobiti (258 milijardi evra), prenosi Guardian. 

Kćerka firma kompanije Microsoft, koja naplaćuje licence za korišćenje zaštićenih softvera, zabeležila je godišnju dobit od 314,7 milijardi dolara, do kraja juna prošle godine, što je veće za oko 10 milijardi dolara od prethodne godine, navodi se u irskom registru kompanija.

Kompanija Microsoft Round Island One je 2020. godine ostvarila profit koji predstavlja skoro tri četvrtine celokupnog irskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) koji je prošle godine iznosio 437 milijardi dolara (357 milijardi evra).

Iako se ova kompanija nalazi na adresi jedne advokatske kancelarije u centru Dablina, u njenom poreskom izveštaju stoji da joj se ne obračunava porez na dobit, jer je registrovana na Bermudskim ostrvima. Kompanija je Microsoftovoj korporaciji tokom prošle godine isplatila dividendu od 24,5 milijardi, nakon čega je usledila i isplata dodatne dividende od 30,5 milijardi dolara. 

Ovim problemom, zbog izbegavanja plaćanja poreza koji bi možda trebao da se plati u Sjedinjenim Državama ili u nekoj drugoj zemlji, bavio se duže vremena i američki Senat. Prema navodima iz jedne od istraga Microsoft je još devedesetih godina prošlog veka počeo da uspostavlja složenu mrežu povezanih stranih kompanija kako bi proširio prodaju i plaćao manji porez.

„Microsoft posluje i ulaže u Irsku više od 35 godina, njen smo dugogodišnji poreski obveznik, zapošljavamo i doprinosimo njenoj ekonomiji. U potpunosti se pridržavamo svih lokalnih zakona i propisa u zemljama u kojima poslujemo“, navode predstavnici kompanije.

Gigantske američke tehnološke kompanije iz SAD, takozvana Silicijumska šestorka (Silicon Six) Microsoft, Amazon, Facebook, Alphabet (vlasnik Google), Netflix i Apple optužene su da su tokom prošle decenije platile 96 milijardi dolara manje poreza.

Inače, ranije tokom ove godine korporacija Microsoft sklopila je ugovor sa vojskom Sjedinjenih Država, potencijalno “težak” 21, 9 milijardi dolara, objavio je CNBC.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde